DruštvoKonjicVijesti

GRAD KONJIC: Oglas za izbor novih članova Gradske izborne komisije – prijavite se

Foto_ zgrada gradske uprave u Konjicu, novikonjic.ba

Na osnovu člana 2.12 stav (5) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 23/91., 7/02., 9/02., 20/02., 25/02., 4/04., 20/04., 25/05., 52/05., 65/05., 77/05., 11/06., 24/06., 32/07., 33/08., 37/08., 32/10., 18/13. 7/14., 31/16. i 41/20.), člana 7. Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broju, imenovanju, obuci i razrješenju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 67/21, 73/21. i 13/22), i Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje člana Gradske izborne komisije Konjic („Službeni glasnik Grada Konjic“ broj 2/23) Gradsko vijeće Konjic objavljuje

JAVNI OGLAS

za imenovanje članova Gradske izborne komisije Konjic

I

Objavljuje se javni oglas za imenovanje članova Gradske izborne komisije Konjic. Članove Gradske izborne komisije Konjic imenuje Gradsko vijeće Konjic, uz saglasnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na period od 7 (sedam) godina.

II

Kandidat za člana Gradske izborne komisije Konjic, pored općih uslova propisanih zakonom, mora ispunjavati i uslove propisane članom 2.2., 2.3. i 2.14. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 23/91., 7/02., 9/02., 20/02., 25/02., 4/04., 20/04., 25/05., 52/05., 65/05., 77/05., 11/06., 24/06., 32/07., 33/08., 37/08., 32/10., 18/13., 7/14., 31/16. i 41/20.) (u daljem tekstu: Izborni zakon) i odredbama Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broju, imenovanju, obuci i razrješenju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 67/21, 73/21. i 13/22) (u daljem tekstu: Uputstvo)

III

U skladu sa Izbornim zakonom i Uputstvom, osoba koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Konjic, treba ispunjavati sljedeće uslove:

 – da je osoba sa pravom glasa;

 – da je osoba sa odgovarajućom stručnošću i iskustvom u provođenju izbora.

IV

  1. Pored uslova iz tačke III ovog Javnog oglasa, osoba koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Konjic mora ispunjavati i sljedeće posebne uslove iz člana 2.Uputstva:
    1. da ima prebivalište na području  grada Konjica,
    1. da ima završen fakultet, VII/1 stepen stručne spreme ili završen fakultet Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 180 ETCS i
    1. da posjeduje iskustvo u provođenju izbora.
  • Pod iskustvom u provođenju izbora, podrazumijeva se:
    • članstvo u izbornoj komisiji i
    • članstvo u biračkom odboru na izborima obuhvaćenim Izbornim zakonom.
  • Izuzetno od odredbi tačke IV  stava (1) alineja 2, član izborne komisije može biti osoba koja ima završenu višu školu, odnosno VI stepen stručne spreme, ukoliko je potrebno ispoštovati odredbe člana 2.14 stav (1) Izbornog zakona BiH .

V

1. Sastav Gradske izborne komisije Konjic je multietničan, tako da odražava zastupljenost konstitutivnih naroda, uključujući i ostale, vodeći računa o posljednjem popisu stanovništva provedenom na državnom nivou.

 2. U sastavu Gradske izborne komisije Konjic, osigurat će se zastupljenost spolova u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini.

 3. U skladu sa članom 2.12. stav 4. Izbornog zakona, član Gradske izborne komisije Konjic, može biti predsjednik ili sudija redovnog suda, sekretar Općinskog vijeća, odnosno Skupštine općine i Gradskog vijeća, lica profesionalno zaposlena u gradskim/općinskim organima uprave i druga lica, ako ispunjavaju uslove određene članom 2.2 Izbornog zakona, a nemaju smetnji iz člana 2.3 Izbornog zakona.

4.  U skladu sa odredbama Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broju, imenovanju, obuci i razrješenju članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 67/21, 73/21. i 13/22), član 5, stav 1, 2 i 3  Gradska izborna komisija Konjic sastoji se od  pet čanova, (predsjednika i četiri člana).

VI

Prema odredbi člana 2.3 Izbornog zakona i članu 4.Uputstva, za člana Gradske izborne komisije Konjic ne može biti imenovana osoba:

  1. koja se ne može kandidovati u smislu odredbi članova 1.6, 1.7 i 1.7a  Poglavlje I Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,
  2. koja je član najvišeg izvršno-političkog tijela političke stranke ili koalicije (predsjednik. potpredsjednik, generalni sekretar, sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora),
  3. koja je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav 4. Poglavlje II Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,
  4. koja je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti,
  5. kojoj je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornog zakona ili propisa, za koju je lično odgovoran, u posljednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

VII

Prema članu 2.12. stav 7. Izbornog zakona, član Gradske izborne komisije Konjic ne može biti zastupnik, odnosno punomoćnik političkog subjekta, koji učestvuje na izborima, ili osoba koja je pravomoćnom sudskom presudom osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

Član  Gradske izborne komisije ne može biti osoba koja obavlja izvršnu funkciju, kako je utvrđeno odredbom člana 1.8 stav (6) Izbornog zakona BiH, odnosno osoba koju je na dužnost imenovalo Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, kantonalna vlada  i gradsko vijeće, odnosno skupština općine/grada.

VIII

Uz prijavu na ovaj Javni oglas potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  1. prijavni obrazac sa kontaktima podnosioca prijave, listu dostavljenih dokumenata i svojeručni potpis podnosioca prijave
  2. kraću biografiju,
  3. ovjerenu fotokopiju lične karte,
  4. ovjerenu fotokopiju diplome o stečenoj stručnoj spremi,
  5. dokaz o posjedovanju iskustva na provođenju izbora u smislu člana 2. stav 2. tačka a) i b) Uputstva, koji mora sadržavati podatke o nazivu izborne komisije i mandatnom periodu, odnosno vrsti i godini izbora i nazivu biračkog mjesta u kojem je kandidat bio član biračkog odbora, te podatak da je kandidat bio angažovan u radu biračkog odbora i obavljao ovu dužnost),
  6. obrazac PBA-3 o prebivalištu (ne stariji od tri mjeseca, od dana izdavanja od strane nadležnog organa),
  7. svojeručno potpisanu i od strane nadležnog organa ovjerenu izjavu o nacionalnom izjašnjavanju kandidata,
  8. svojeručno potpisanu i od strane nadležnog organa ovjerenu izjavu o nepostojanju smetnji iz člana 2.3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na posebnom obrascu Centralne izborne komisije BiH, odnosno da osoba koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Konjic:

 – nije osoba koja se ne može kandidirati u skladu sa  članom 1.6, 1.7 i 1.7a Poglavlje I Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,

– nije osoba koja je član najvišeg izvršno-političkog tijela političke stranke ili koalicije (predsjednik. potpredsjednik, generalni sekretar, sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);

 – nije osoba, koja je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav 4. Poglavlje II Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, – nije izborni kandidat za bilo koji nivo vlasti u Bosni i Hercegovini;

– nije osoba kojoj je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu Izbornog zakona ili propisa, za koju je lično odgovorna, u posljednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

(Napomena: izjava se popunjava, potpisuje i ovjerava na posebno propisanom obrascu Centralne izborne komisije BiH)

  • svojeručno potpisanu i od strane nadležnog organa ovjerenu izjavu o nepostojanju smetnji iz tačke VII ovog Javnog oglasa, odnosno da osoba, koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Konjic nije zastupnik, odnosno punomoćnik političkog subjekta, koji učestvuje na izborima, ili lice koje je pravomoćnom sudskom presudom osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže, te da osoba, koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Konjic nije osoba koje obavlja izvršnu funkciju, kako je utvrđeno odredbom člana 1.8 stav (6) Izbornog zakona BiH, odnosno osoba koje je na dužnost imenovalo Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, kantonalna vlada i općinsko/gradsko vijeće, odnosno skupština općine/grada,
  • dokaz o naučnom zvanju i/ili položenom pravosudnom ispitu i/ili o nosiocu pravosudne funkcije i/ili prisustvu obukama u organizaciji Centralne izborne komisije BiH (Napomena: Ovaj dokaz je neobavezan i kandidat ga može priložiti, ako ga posjeduje. Ovaj dokumenat će se koristiti u postupku bodovanja kandidata kao dodatno bodovanje u skladu sa Uputstvom).

IX

Prijave na Javni oglas dostavljati u zatvorenoj koverti sa naznakom „JAVNI OGLAS ZA IMENOVANJE ČLANOVA GRADSKE IZBORNE KOMISIJE KONJIC – NE OTVARAJ“ na sljedeću adresu: GRADSKO VIJEĆE KONJIC – KOMISIJA ZA IZBOR I IMENOVANJE ČLANOVA GRADSKE IZBORNE KOMISIJE KONJIC, Ulica Maršala Tita 62, 88 400 Konjic.

Javni oglas ostaje otvoren 8 (osam) dana od dana objavljivanja. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje. Po zatvaranju Javnog oglasa, Komisija za imenovanje člana Gradske izborne komisije Konjic će pregledati dokumentaciju, a sa kandidatima čije su prijave blagovremene i potpune, obavit će se intervju, nakon čega će se sačiniti rang lista sa redoslijedom kandidata, prema uspjehu postignutom na intervjuu. Predmet intervjua bit će poznavanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i to: nadležnosti izbornih komisija i biračkog odbora, provedba izbora i zaštita izbornog prava, planiranje aktivnosti i budžet i Etički kodeks organa za provođenje izbora.

Na web stranici Centralne izborne komisije se nalazi lista pitanja za intervju sa kandidatima za članstvo u izbornoj komisiji osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini.

Slični članci

Back to top button