DruštvoHercegovina

Prkos žena tokom rata: Legendarna fotografija iz Mostara na kojoj dame poziraju u ruševinama

Na Instagram stranici Bosnia History objavljena je impresivna fotografija, koja je snimljena 1993. godine tokom opsade Mostara.

Naime, na fotografiji dvije dame poziraju sjedeći za stolom postavljenim usred ruševina. Obje su dotjerane, a na prvi pogled bi se reklo da se nalaze na snimanju za neki modni magazin, kao što je naprimjer Vogue.

Međutim, bh. realnost je u to vrijeme bila u potpunosti suprotna glamuru. Hrvatsko vijeće odbrane (HVO) je u maju 1993. godine započeo opsadu istočnog dijela grada kako bi proglasio Mostar novim glavnim gradom Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Fotografija slična ovog je snimljena i u Sarajevu. Naime, Tom Stoddart je u proljeće 1994. snimio Melihu Varešanović kako ponosno hoda Dobrinjom. Nazvao ju je “ženom koja je donijela glamur ratnoj zoni”.

“Prošlo je dosta vremena dok jednog dana preko Facebooka nisam dobila poruku od Toma Stoddarta. Bio je oduševljen da sam živa i zdrava, da i dalje radim. Onda je izrazio želju da dođe u Sarajevo i da se sretnemo. Naravno, uslijedio je naš susret, koji je bio posebno dirljiv i emotivan“, rekla je Varešanović ranije. Nažalost, Stoddart je preminuo u novembru 2021. godine.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button