DruštvoHercegovinaNVOVijesti

Sindikat radnika komunalne privrede protiv projekta javno-privatnog partnerstva u “Deponiji” Mostar

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine saopćio je kako aktivno prati provođenje odluka Gradskog vijeća Grada Mostara koje se odnose na postojeća javna komunalna preduzeća u Mostaru te iskazuje odlučno protivljenju projektu javno-privatnog partnerstva u komunalnom preduzeću ”Deponija” d.o.o. Mostar.

Iz Sindikata apeliraju na gradonačelnika Mostara, predsjednika Gradskog vijeća, vijećnike Gradskog vijeća Grada Mostara da odustanu od odluke o uvođenju javno-privatnog partnerstva u preduzeću JP ”Deponija” d.o.o. Mostar, te traže da se posvete realizaciji odluke o osnivanju jedinstvenog komunalnog preduzeća u Mostaru.

Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH navodi kako ih je predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata HNK-a obavijestio da je ovih dana upućen javni poziv za izbor privatnog partnera u projektu izgradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja mostarske deponije.

”Dijelimo iskazanu bojazan naših sindikalista iz HNK-a da će uspostavom ovog projekta JPP-a dio radnika JP Deponija, ako ne i većina, ostati bez posla na osnovu sistematizacije radnih mjesta koju će provesti novoosnovano društvo. Kako su neslužbeno saznali za javno-privatno partnerstvo se planira privatno preduzeće ALBA”, navodi se u saopćenju.

Iz Sindikata smatraju kako bi uvođenje privatnog preduzeća ALBA u partnerstvo s Javnim komunalnim preduzećem ”Deponija” dovelo u nezavidan položaj komunalna preduzeća koja se bave prikupljanjem i odvozom otpada.

”To je zapravo put da privatna kompanija preuzme poslove od javnih komunalnih preduzeća u Mostaru, što će u krajnjem slučaju dovesti do uništenja komunalnih preduzeća i gubitka mnogih radnih mjesta”, upozoravaju iz federalnog sindikata.

U praksi je dokazano, dodaje se u saopćenju, da projekti javno-privatnog partnerstva nisu ništa drugo nego “puzeća privatizacija”.

Ovakvi projekti su zapravo u asimetriji interesa javnog i privatnog sektora, pri čemu su ciljevi javnog sektora neprofitni, dok su ciljevi privatnog sektora isključivo profitne prirode. Cijenu ovakvog projekta bi neminovno platili i sami građani Mostara značajnim povećanjem troškova usluga, ističu iz Sindikata.

Navode i to kako je proteklih godina privatna kompanija ALBA pokušavala na razne načine ući u projekte JPP u komunalnim preduzećima u Sarajevu i Tuzli. Međutim, zajedničkom odlučnošću sindikata i tadašnjih uprava preduzeća, to nije dozvoljeno.

”Znamo da je na deponiji trenutno jedan od problema popunjenost kapaciteta deponiranja. Smatramo da je Gradsko vijeće prije nekoliko godina donijelo, u najmanju ruku, nepromišljenu odluku kojom su J.P. ‘Deponija’ Mostar proglasili regionalnom deponijom. Nakon ove odluke privatno preduzeće ALBA je tada dovozila otpad iz cijele zapadne Hercegovine u ogromnim količinama, čime je za kratko vrijeme došlo do popunjenja kapaciteta deponije, što ni blizu ne bi bio slučaj da je deponija bila određena samo za otpad iz Mostara”, zaključuje se u saopćenju Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH.

(Fena)

Slični članci

Back to top button