BiHVijesti

U FBiH ponovno nema citostatika – onima koji uspiju doći do lijeka Zavod refundira troškove

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je 20. februara obavijestio javnost da je pet vrsta citostatika nedostupno na tržištu BiH te da će Zavod do normalizacije opskrbe vršiti refundiranje troškova nabave lijekova: Lenalidomid Teva od 10 mg/1, Kalcijev folinat Pliva od 10 mg/ml, Sorafenib Teva, Carboplasin te Oktreotid Teva od 20 mg/1 bočicu

Zbog poremećaja na tržištu, odnosno nestašice lijekova, dio onkoloških bolesnika s područja FBiH posljednjih dana ne može dobiti terapiju.

Odnosno, kako bi je primili, pacijenti je moraju sami pronaći u nekoj od zemalja u susjedstvu, kupiti i donijeti u klinički centar, piše Večernji list BiH.

Refundiranje troškova

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je 20. februara obavijestio javnost da je pet vrsta citostatika nedostupno na tržištu BiH te da će Zavod do normalizacije opskrbe vršiti refundiranje troškova nabave lijekova: Lenalidomid Teva od 10 mg/1, Kalcijev folinat Pliva od 10 mg/ml, Sorafenib Teva, Carboplasin te Oktreotid Teva od 20 mg/1 bočicu.

Proizvođači lijekova su Teva Pharmaceuticals Europe B. V. iz Nizozemske, Pliva d. o.o. Hrvatska te Actavis Group PTC ehf. s Islanda, a kako navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, riječ je o privremenom prekidu prometa lijeka na tržištu BiH.

– Na osnovi objave na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, obavještavamo vas da će, zbog poremećaja na tržištu, Zavod do normalizacije opskrbljivanja vršiti refundiranje troškova nabave lijekova. Zahtjev za refundiranje troškova nabave lijekova podnosi se u skladu s odlukom o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH broj: 02/I-01-1-1054-1/14 od 11. travnja 2014. godine i broj: 02/I-01-1-4109-1/19 od 26. 11. 2019., u kojoj su precizirani uvjeti i potrebna dokumentacija za ostvarivanje refundacije.

Informacije možete dobiti uvidom u navedenu odluku o listi lijekova Fonda solidarnosti FBiH, koja se nalazi na internetskoj stranici Zavoda i na kojoj možete izvršiti uvid u nju te i preuzeti zahtjev (obrazac br. 1) s taksativno nabrojenim dokumentima koji se prilažu uz zahtjev, kao i preuzeti (obrazac br. 2) potvrdu o stanju lijekova – naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH. Inače, nedostatak lijekova za najteža oboljenja nije novost u BiH. Od 2018. godine Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je u pet navrata obavještavao javnost o tom problemu.

Iako se često spominje nedovoljno izdvajanje novca za nabavu citostatika, to nije jedini razlog zbog kojeg dolazi do nestašice. Zbog zakonskih procedura nabava lijekova vrlo je složena, postupak dugotrajan te, bez obzira na to što novca za neki lijek ima, to ne znači da će biti i nabavljen. Kako su ranije objasnili iz Zavoda, prilikom nabave lijekova, pa i citostatika, obvezno je provođenje postupka javnih nabava u skladu sa Zakonom o javnim nabavama te potpisivanje ugovora o nabavi i isporuci lijekova s ugovornim veledrogerijama/dobavljačima koji imaju odobrenje Agencije za promet lijekova i koji se ugovorom obavezuju, među ostalim, i na kontinuiranu isporuku ugovorenih lijekova.

Dodatna sredstva

– Nakon potpisivanja ugovora o nabavi i isporuci lijeka na razdoblje od godinu dana s ugovornom veledrogerijom/dobavljačem Zavod nema mogućnost za nabavu lijeka od drugih dobavljača u slučajevima kada je lijek deficitaran, pa i u slučajevima kada na tržištu postoji generička paralela ili biološki sličan lijek drugog proizvođača. Iz navedenog se može zaključiti kako primjena pojedinih odredbi Zakona o javnim nabavama limitira Zavod u postupanju u slučaju deficitarnosti lijekova – objasnili su iz Zavoda.

Osim navedenog, problem deficitarnosti uzrokuje i činjenica što se gotovo svi lijekovi iz skupine citostatika uvoze od proizvođača iz EU-a, Kanade, Japana i SAD-a te da je riječ o multinacionalnim kompanijama za koje je tržište BiH isuviše maleno da bi bilo prioritet u proizvodnim planovima.

– Samim tim priprema serija lijeka za tržište BiH navedenim proizvođačima nije prioritet. Vrlo je čest slučaj da se pojedini proizvođači povuku s tržište BiH (Actavis i dr.), pri čemu i lijekovi koje proizvode gube status registriranog lijeka te je time otežana njihova nabava – rečeno je ranije iz Zavoda. Problem je i činjenica da je Zavod ograničen novčanim sredstvima, zbog čega postoje liste čekanja.

Inače, prema financijskom planu Zavoda za nabavu citostatika, u ovoj godini planirano je 74,803.300 KM, dok je prošle godine tih lijekova nabavljeno u vrijednosti od 59,411.472 KM. Zavod je u svom planu Vladu FBiH, kao i Parlament FBiH upoznao s tim da planirana sredstva za ovu skupinu lijekova nisu dovoljna za postojeću razinu pacijenata. – Procjena je kako je, da bi se održao broj liječenih pacijenata iz 2022., nužno osigurati dodatna sredstva u iznosu od oko 8 mil. KM.

Ako se ne osiguraju dodatna sredstva, povećanje broja pacijenata na listama čekanja bit će neizbježno – naglašeno je u financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Večernji list

Slični članci

Back to top button