KonjicVijesti

Nezavisnost domovine u peru Amine Gakić

foto: Prva osnovna škola Konjic

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić jučer je uručio nagrade najuspješnijim učenicima na literarnom konkursu koji je Grad Konjic u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine raspisao za učenike osnovnih škola na temu: “Šta za mene znači nezavisnost države Bosne i Hercegovine?”

Najuspješniji na konkursu su nagrađeni, među njima je učenica IXc razreda Prve osnovne škole Konjic, Amina Gakić i njena mentorica – nastavnica bosanskog jezika i književnosti Zejna Didik.

Čestitamo našoj učenici i njenoj mentorici kao i svima nagrađenima uz zahvalnost što su kroz svoje radove na jedan poseban i emotivan način iskazali ljubav i poštovanje prema našoj domovini Bosni i Hercegovini , poručili su iz Prve osnovne škole.

U nastavku Vam donosimo Aminin rad.

“ŠTA ZA MENE ZNAČI NEZAVISNOST DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE?”

Svačija želja od samog rođenja je da postane nezavisan, slobodan, svoj.

Često se dešava da ne postanemo nezavisni tako brzo.

Uzrok se ogleda u dosta stvari, u našoj ličnoj sposobnosti, ali i uticaju okoline. Tako je ovoj našoj maloj, ali slavnoj Bosni i Hercegovini trebalo dugo da se osamostali.

Od Povelje Kulina bana pa sve do Referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1992. godine prošla su stoljeća. Dugo su je pod svojim krilima čuvale razne velesile svijeta, a Bosna je, kao i njen Bosanac, mirno čekala da dođe red na nju.

Šutila je, ne što nije htjela da govori, više što joj nisu dali.

Kroz nju prođoše mnoge sile, sultani i kraljevi, a ona je bila mirna, strpljiva, od svakog poprimila nešto lijepo i pažljivo stavljala u svoju seharu.

Bila je spremna, samo je čekala kada će doći njen veliki dan.

Ona je sa svojim Bosancima i Hercegovcima tiho dijelila nadu da će jednom postati samo svoja. Samo svoja i svojih Bosanaca i Hercegovaca.

I došao je njen dan, 29. februar i 1. mart kada su njeni građani jasno zaključili: Bosna i Hercegovina će biti država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata i svih ostalih ljudi koji u njoj žive.

Bila je svačija, ali opet svoja i nezavisna.

No, ova ravnopravnost nije svima odgovarala. Ubrzo poslije Referenduma i međunarodnog priznanja je nastupio krvavi rat, ponovo nastupiše godine patnje, ali su Bosna i Hercegovina i njeni građani ponosno i podignute glave branili i odbranili, pravdali i opravdali njenu nezavisnost.

Rođena sam šesnaest godina poslije ovih dešavanja pa u potpunosti ne mogu osjećati važnost svih tih momenata kao što to osjećaju moji najbliži, sugrađani i svi oni koji su preživjeli borbu za nju.

Međutim, svaki moj važan korak prati moja himna, moja zastava, moja domovina.

Učim, radim, slušam i nadam se da ću stasati u dostojna borca za sebe, svoju porodicu i svoju domovinu.

Djeci najviše znači priredba za Dan nezavisnosti.

Užurbanih nekoliko sedmica, nestrpljivi pogledi nastavnica i prolamanje dječijih glasića koji pjevaju najljepše pjesme o domovini odjekuju našom školom.

Meni ona znači slobodu, mir, ljubav, poštovanje i život. Nešto čiju vrijednost često ne razumijemo, ali ne možemo živjeti bez nje. Tako osjećamo i sve ostale ljude i stvari koje neizmjerno volimo.

Amina Gakić, IX c

Mentorica: Zejna Didik

Slični članci

Back to top button