HercegovinaVijesti

Kordić i Marić u Mostaru organizovali prijem povodom Dana nezavisnosti BiH

foto: klix.ba

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić danas su u Gradskoj vijećnici organizovali svečani prijem povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH i ukazali na značaj tog historijskog dana i obaveze političara.

Kordić je podsjetio da su prije tri decenije građani BiH izašli na referendum i da je dvije trećine građana glasalo za nezavisnu BiH, te da tadašnji referendum sa 99,4 posto predstavlja najveći domet demokracije izjašnjavanja volje građana.

“Nažalost brzo nakon toga referenduma smo svi zajedno platiti previsoku cijenu. Izbio je nesretni rat i svi znamo šta se dešavalo tih nesretnih 90-tih godina”, istaknuo je Kordić. Podsjetio da je ratni vihor prekinut potpisivanjem Dejtonskog sporazuma.

“Od tada pokušavamo zajedno naći jedan model suživota u ovoj državi, ali negdje su stvari ukrivo krenule i nismo uspjeli opravdati zadatak. Tri desetljeća iza toga, pričamo o istim temama, brinu nas iste brige i ne uspijevamo se maknuti milimetra naprijed. Činjenica je da smo svi tada željeli državu za kakvu smo glasali, da bude nezavisna i da je svaki stanovnik sretan i zadovoljan s njom. Nažalost to ne svjedočimo danas, imamo masu problema, jedni drugima pokušavaju negirati, nametati, osporavati sve i svašta, ali isto tako sam siguran da bez obzira na naše različitosti imamo i bitnu zajedničku odrednicu, a to je da budućnost”, kazao je Kordić.

Država po mjeri svih građana

Ističe kako se zbog toga neprestano čudi što se u BiH ne može napraviti značajan iskorak, te tvrdi kako se u Gradskoj upravi Mostara to uspijeva jer se razgovori vode dok se rješenje ne pronađe.

“Iskrene su namjere i želje da u ovom gradu napravimo rezultat koji će se možda preliti i na federalni i na državni nivo kako bi ljudi koji vode ovu državu možda vidjeli od grada Mostara, da je suživot moguć i da je moguć način da ispoštujemo jedni druge, da ispoštujemo zastave i sve ono što je različito, a da imamo uvijek negdje nakraju misao da dijelimo zajedničku budućnost i da sve što radimo, radimo zbog naših potomaka i da svaki minut proveden u razgovoru vrijedi toga truda”, rekao je Kordić.

Poručio je kako nema više vremena za zakulisne igre i da svi moraju početi biti iskreni jedni prema drugima, uvjeren kako Mostar po tome prednjači i da će se pozitivna energija uz sve izazove preliti na veće nivoe, te da će u historiji taj grada biti upamćeni kao početak fine priče.

U skladnom svečanom tonu je govorio i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić.

“Sretan sam što smo zajedno i jedinstveni okupljeni oko vrijednosti naše jedine domovine BiH u Mostaru, južnoj kapiji BiH, kulturnohistorijskom krugu Mediterana i Evrope u kojem naša zemlja ima svoj prepoznati i potvrđeni identitet. Okupljeni smo oko vrijednosti nezavisne slobodne, cjelovite i suverene BiH na svakom njenom podneblju. Zajedništvo oko vrijednosti Domovine uvijek nam daje nadu i šansu da voljena zemlja naših predaka, naše djece i naše budućnosti, bez obzira kakvu iznutra vidimo, bude ipak okvir naših života i stremljenja za boljom sadašnjošću i ljepšom budućnošću”, poručio je Marić iz Mostara.

Svečani prijem u Gradskoj vijećnici Mostara je okupio gradske vijećnike, predstavnike javnih gradskih preduzeća i institucija te predstavnike kantonalne vlasti.

klix.ba

Slični članci

Back to top button