BiznisDruštvoKonjicPrivredaVijesti

KONJIC U povodu Dana nezavisnosti BIH svečano otvoren Centar kreativnih industrija

Foto: novikonjic.ba

PIŠE: Amina Čilić / novikonjic.ba

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH danas je u Gradu Konjicu upriličeno otvaranje Centra kreativnih industrija.

Otvaranje je realizirano u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj “Prvi korak” d.o.o. u sklopu projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore “Kreativne industrije za zapošljavanje bez granica” koji finansira Europska unija.

Dosad su otvorena tri Centra kreativnih industrija, dva u Crnoj Gori, Danilovgradu i Bijelom Polju i jedan u BiH u Općini Jablanica. Novootvoreni centar u Gradu Konjicu doprinijet će i povezanosti Općine Jablanica i Grada Konjica kroz buduću saradnju kreativnih centara.

O samom Centru prisutne je upoznala Ajla Greda, direktorica agencije “Prvi korak” koja je istakla sljedeće.

– Kreativni centar Konjic služit će kao multidisciplinarni prostor u kojem će se razvijati kreativna industrija i omogućiti kreiranje novih radnih mjesta. Centar će biti najviše fokusiran na IT sektor i sektor dizajna. Tokom 2023. godine predviđene su obuke korištenja informacionih tehnologija, dron tehnologija, obuke vezane za fotografiju i videotehniku, dizajn, CNC programiranje, korištenje CNC mašina u suradnji sa Srednjom školom Konjic i kreativnim centrom u Jablanici u kojem su već u upotrebi CNC mašine i CNC laser.

Pored informativnih usluga Centar će pružati usluge stručnih obuka za sticanje novih radnih vještina te će omogućiti svim zainteresiranim poduzetnicima, ali i onima koji planiraju da pokrenu novi biznis, da besplatno koriste sofisticiranu opremu za razvoj ideja u kreiranju novih proizvoda. Prema projektu se očekuje 200 korisnika usluga obuka u Konjicu.

Kroz mnoge aktivnosti mladi su ključni cilj u Gradu Konjicu pa tako i tokom ovog projekta.

-Ideja centra je da bude dostupan svim mladim ljudima za njihove ideje, koje ćemo da pretočimo u biznise. Osnovni cilj centra je da zadrži mlade ljude u Bosni i Hercegovini i svom gradu Konjicu, izjavio je gradonačelnik, Osman Ćatić.

Predsjednik LiNK-a Tomislav Majić istakao je zadovoljstvo ovim projektom i suradnjom koju ima sa Gradom Konjicom.

Evo već 23 godine radimo na programima lokalnog razvoja, a jedan od takvih programa i doprinosa je otvaranje ovakvih centara za kreativnu industriju. Izuzetno nam je drago što možemo to otvoriit u Konjicu, jer Konjic ima industrijsku tradiciju, jaku mentalnu industriju, zanatstvo i smatramo da će ovaj Kreativni centar doprinijeti unapređenju znanja i vještina mladih ljudi i da jednostavno imamo nastavak razvoja ekonomije Grada Konjica.

Foto: novikonjic.ba

__________________________________________________________________________________

(Zabranjeno je preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora novikonjic.ba. Vlasnik objavljenih materijala na portalu novikonjic.ba je Udruženje VIPK i portal novikonjic.ba, osim ako nije navedeno drugačije.  Obavezni ste podijeliti izvorni link na informaciju koju preuzimate, tj. link na portal novikonjic.ba. Za preuzimanje informacija možete nas kontaktirati i putem redakcijskog e-maila: novikonjic@gmail.com.)

Slični članci

Back to top button