SportSvijet

FIFA: Messi i Putellas najbolji u 2022. godini

FIFA je u Parizu dodijelila nagrade najboljim igračima u 2022. godini.  Španjolka Alexia Putellas i Argentinac Lionel Messi proglašeni su najboljim igračima prošle godine. Treneri godine su Nizozemka Sarina Wiegman i Argentinac Lionel Scaloni.

U širem izboru za najboljeg nogometaša našli su se Messi, njegov klupski suigrač u Paris Saint-Germainu, Francuz Kylian Mbappe, te član Real Madrida, njegov sunarodnik Karim Benzema.

– Za mene je to velika čast i sretan sam što sam opet ovdje. Zahvalio bih se svojim saigračima, ova nagrada je dijelom i njihova. To je nagrada za sve što smo napravili. Bila je to luda godina, Ispunili smo san, završio je s najvećim uspjehom u mojoj karijeri –  rekao je Messi u svom govoru.

Argentinac je nagradu, koja se dodjeljuje od 1991. godine, a između 2010. i 2015. kombinirana sa Zlatnom loptom sportskog lista France Football, osvojio sedam puta (2009., 2010., 2011., 2012., 2015., 2019., 2022.) .U ženskoj konkurenciji kandidatkinje za FIFA-inu nagradu bile su Alexia Putellas, Engleskinja Beth Mead i Amerikanka Alex Morgan.

Putellas je proglašena za njabolju nogometašicu i 2021. godine.

Najbolja trenerica prošle godine je Sarina Wiegman, selektorica engleske nogometne reprezentacije, a kod muškaraca nagradu je osvojio Lionel Scaloni, trener reprezentacije svjetskih prvaka.

Na početku događanja učesnici su se prisjetili i najvećeg nogometaša svih vremena Pelea, koji je preminuo prošle godine. Naprije je prezentiran emotivni filmom, a zatim je uručena nagrad koju je njegov sunarodnik Ronaldo uručio udovici Marciji Cibeli Aoka.

U večeri brojnih dodjela nagrada, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, istaknuo je snagu nogometa na svjetskoj sportskoj sceni te se još jednom dotaknuo prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru 2022., koje je, po njegovom mišljenju, bila iznimna izvedba.

FIFA je na svečanosti u Parizu dodijelila i nagrade za golmane godine. Lauerati su Argentinac Emiliano Martinez (Aston Villa) i Engleskinja Mary Earps (Manchester United).

Nagradu za najljepši pogodak dobio je Poljak Marcin Oleksy, a nagradu za fair play Gruzijac Luka Lokošvili. FIFA je dodijelila i nagradu najboljim navijačima koju su dobili simpatizeri argentinske reprezentacije.

Poznata je i idealna FIFA-ina jedanaestorica za 2022. Kod muškaraca to su Thibaut Curtois, Achraf Hakimi, Joao Cancelo, Virgil van Dijk, Kevin de Bruyne, Luka Modrić, Casemiro, Lionel Messi, Kylian Mbappe, Erling Haaland i Karim Benzema.

U ženskom idealnom timu za 2022. nalaze se Christiane Endler, Lucy Bronze, Maria Leon, Leah Williamson, Wendie Renard, Alexia Putellas, Keira Walsh, Lena Oberdorf, Alex Morgan, Sam Kerr i Beth Mead, prenosi STA.

(Fena)

Slični članci

Back to top button