BiHDruštvo

Nana Fata Orlović dobila odobrenje za odlazak na hadž

Nanu Fatu Orlović, koja zimske dane provodi kod kćerke Hurije i zeta Mirze u Srebreniku, obradovala je vijest da ove godine bez ikakvih prepreka može obaviti petu islamsku dužnost – otići na hadž.

“Kako neću biti sretna, presretna… Lani sam htjela ići, došla mi je i kćerka Zlatka iz Sjedinjenih Američkih Država, ali nisam uspjela. Za utjehu otišle smo u Tursku i uživala u toj prijateljskoj zemlji”, kaže nana Fata Orlović.

Mjesec ramazan dočekat će i provesti u Konjević Polju, a onda će se u potpunosti posvetiti pripremama za odlazak na hadž.

“Doći će Zlatka, pa ću s kćerkom krenuti na daleki put. Prije polaska bit će proučena dova u mojoj kući, ali prvo da s radošću dočekamo i ispratimo ramazan, pa ću se pripremiti za put”, kaže ona.

U Konjević Polje, poslije tromjesečnog boravka u Srebreniku, planirala je otići u ovoj sedmici, ali je snijeg poremetio planove.

“Znate i sami kako je bilo sunčano, toplo… Pravo proljeće. Htjela sam zvati bratiće da mi uzoru bašču, da se zasije povrće, ali je snijeg sve poremetio. Čim se otopi, čim sunce ogrije, idem u Konjević Polje. U tom će Ramazan pa, kao što sam rekla, dolazak kćerke Zlatke i pripreme za daleki, ali najdraži put”, kaže nana Fata Orlović.

Zdravlje je sluša. Malo je, veli bole noge, a tablete snize na vrijeme povećenje šećera u krvi.

“Mogu vam reći da se bolje osjećam nego prošle godine. Imat ću, akobogda, snage da ispunim svoju veliku želju”, kaže nana Fata.

Njena borba za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, trajala je dvije decenije, a završena je u ljeto 2021. godine.

Imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka agresije u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

Radiosarajevo.ba

Slični članci

Back to top button