DruštvoHercegovinaSmrtovnice

Obilježena 19. godišnjica pogibije bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Na lokalitetu Matića brdo kod Mostara danas je obilježena 19. godišnjica pogibije bivšeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog. 

Delegacije Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, predvođene ministrom sigurnosti BiH Nenadom Nesićem i ministom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim su polaganjem vjenaca odale počast predsjedniku Borisu Trajkovskom, koji je zajedno sa saradnicima i članovima posade tragično nastradao u padu aviona 2004. godine prilikom putovanja na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Ministar Nešić je kazao da je ova tragedija donijela veliki gubitak za cijeli region.

– Tragedija koja se desila na ovom mjestu, još jedan je podsjetnik da nesreće dolaze same i nenajavljene, a da za dobro i za sreću svi mi moramo da ulozimo mnogo volje, truda i energije. Predsjednik Trajkovski bio je posvećen izgradnji dobra za svoju zemlju, ali i za sve države našeg regiona. Bio je dokazani prijatelj BiH i svih naroda koji žive u njoj. Bio je čovjek koji je tražio rješenja, koji je radio na jačanju odnosa i saradnje. Zbog toga se i nakon 19 godina od tragične pogibije, sa velikim respektom prisjećamo velikog prijatelja i žalimo što smo izgubili ovog iskrenog zagovornika boljeg i prosperitetnog regiona. I tog 26. februara, kada smo čuli tu tužna vijest, bio je na putu i misiji povezivanja i jačanja saradnje. Stoga je njegov odlazak, veliki gubitak ne samo za Makedoniju i BiH već i cijeli region – kazao je Nešić.

Faktor

Slični članci

Back to top button