Društvo

NAJTEŽI POROK

https://pixabay.com/

Kocka je najteži porok koji može čovjeka obuzeti, odmah nakon poroka vlastoljublja, taj se opet, ni sa čim ne može mjeriti.

Sve je sadržano u te dvije strasti i laž i prevara i smrt i život, ovisnost veća nego o drogama, pa i u onim najjačim koje mozak rasturaju. Sa droga se još poneko skinuo, zaluđeni kockar i vlastoljub nikada, samo tone sve niže i dublje.

Ima jedna stara izreka koja kaže ko se odaje previše piću, jednom će njegova jetra odbiti da primi alkohol, kurvar će se okaniti kada mu glavni organ od kurvaluka ostari, a kockar i vlastoljub sve su ugriženiji u svoje strasti što su stariji.

Zašto spojeno govorim o kocki i vlasti, eto zato što je i vlast neka vrsta kockanja, ulaganja, gubljenja, pa opet srljanja u igru vlasti i pod cijenu da sve izgubi ili, možda, dobije. Ima tu i ziheraša, naravno, kao i kod kockara, ali to su uvijek trećerazredni igrači. Kada za stol sjednu sve jaki kockarski asovi, pa se počnu karte dijeliti, tri pa jednu kaže hladno, a na stolu ulog, sve, nema veće strasti po tom rubu, oštrom sječivu hodati i čekati ishod.

Ako je pao, pao je, nema druge, idemo u drugu partiju ako skupimo za ulog, ako pokupi dobit, neće stati, tek tada, željet će više i još više dok jednom ne bude tropa, a bit će, jer karta i vlast su iste kurve od jednog oca samog vraga paklenskog.

Kibiceri gledaju i njima se znoje dlanovi, a kockar hladno povuče kartu na 18 pa šeš ili beš, jer to je sve ipak igra. A ulog su, eh to u neko doba izgubi svaki značaj, govorili su mi veliki kockari da je u momentu kad kockarska strast obuzme svaki atom kockara, sve bezvrijedno, samo je igra važna.

A ulog su…moram reći, zemlje i ljudi, resursi, planeta, svemir, koga briga, važna je igra. I što su veći igrači ulozi su jači, a strast ista i kod onih malih šibicara i velikih partija života, oni se igraju, a na sonu životi, milioni, milijarde života, sadašnjost, budućnost, rođena nam i nerođena djeca, ono što ćemo jesti i piti, ono što ćemo disati, ko te pita, igra je krenula i vrti se vrti, veliki igrači gore u strasti, ulog niko ni za šta ne pita, tu je samo da se ima u šta igrati.

MIRJANA KAPETANOVIĆ

Slični članci

Back to top button