DruštvoVijesti

Turbo-folk je “goruća” tema u regionu: Koju vrstu muzike vi slušate?

Nakon zabrane koncerta turbo-folk muzike u dva hrvatska grada, u regionu se ne prestaje pričati o ovim odlukama. Oglasili su se mnogi pjevači iz regiona, ističući apsurdnost ove odluke.

Narodski rečeno o ukusima ne vrijedi raspravljati pa tako ni o vrsti muzike koju slušamo. Sviđao se nekom ili ne, odnosno, smatrali ga mi neukusom i kičom, turbo-folk je više od trideset godina prisutan i popularan širom regiona.

Iako je Sarajevo bilo centar jugoslavenskog rock'n'rolla, nije “operisno” od turbo-folka. Ova muzika je itekako sušana i u glavnom gradu, ali i u ostatku naše zemlje. Međutim, niko sa sigurnošću ne može reći šta je danas najslušanije u našoj zemlji. Stoga pitamo naše čitatelja koju vrstu muzike oni slušaju?

Podsjećanja radi, turbo-folk je podžanr savremene pop muzike koji se prvobitno razvijao tokom 1980-ih i 1990-ih u Srbiji, da bi potom doživio ekspanziju i u ostatku regiona.

Termin “turbo-folk” je prvobitno skovao crnogorski muzičar Rambo Amadeus dok se u šali pozivao na njegov vlastiti muzički stil. Međutim, kritičari su ubrzo usvojili ovaj termin koji se odnosio na muzički stil koji spaja narodnu muziku sa elementima elektronske muzike, evrodensa i hip-hopa ili drugih žanrova koji nisu povezani sa pravom srpskom tradicionalnom muzikom.

Kako je turbo-folk postao goruća tema posljednjih nekoliko dana širom regije? Naime, gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je održavanje koncerta folk pjevača, koji je bio zakazan za 25. marta. U Domu sportova u Puli trebali su nastupiti Duško Kuliš, Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

Nakon zabrane koncerta turbo-folka u Puli, objavljeno je da se koncert premješta u Osijek. Međutim, i gradonačelnik Osijeka rekao je “ne” uz poruku da apsolutno podržava kolegu iz Pule.

Postavlja se pitanje zbog čega je odjednom zasmetao koncert turbo-folk muzike, kada je u posljednjih nekoliko decenija održano na hiljade ovakvih koncerata i nastupa širom regije pa i Hrvatske.

Sviđalo se to nekome ili ne, turbo-folk muzika ima svoju publiku, a tome ide u prilog rasprodani koncerti i pune dvorane na nastupima izvođača ovog muzičkog pravca.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button