DruštvoKonjicVijesti

KONJIC Uskoro uređenje igrališta na Vardi

Nakon obnove, igralište će se koristiti za potrebe nastavnog procesa Prve osnovne škole.

Ukoliko bi se koristilo za vanškolske aktivnosti bilo bi potrebno osigurati i dodatnu kontrolu, video nadzor, održavanje i upravljanje.

Igralište na Vardi: Početak sanacije tokom ljeta?
Igralište na Vardi, početkom ljeta moguća sanacija

Već neko vrijeme igralište na Vardi iznad Prve osnovne škole nije u funkciji. Inspektori Grada Konjica su Prvoj osnovnoj školi  naložili da poduzme hitne mjere na sanaciji, jer boravak unutar igrališta i korištenje preostalog uništenog mobilijara predstavlja opasnost i rizik od povreda. I pored toga, na igralište dolaze djeca ali i odrasli.

Kada bismo igralište mogli ponovo koristiti u njegovom punom kapacitetu, i da li će uopšte više biti otvoreno za sve posjetitelje? Odgovore nam je dao stručni savjetnik u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Grada Konjica, Mirza Kevrić.

Igralište na Vardi: Početak sanacije tokom ljeta?
Stručni savjetnik u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu Mirza Kevrić

Nekada je igralište na Vardi bilo puno djece ali i odraslih koji su na tom prostoru organizovali turnire u malom fudbalu, košarci, basketu, odbojci…Međutim, vremenom je devastirano i to u takvoj mjeri da predstavlja opasnost za stanovnike, naročito za djecu. Golova, koševa, odbojkaške mreže, umjetne trave i ograde odavno nema a obnova predugo traje. Prema riječima Mirze Kevrića, stručnog  savjetnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu, radovi na sanaciji igrališta trebali bi početi tokom ljeta ove godine.

Igralište kod Prve osnovne škole bi trebalo da se napravi u toku ove godine. Ponovljeni tender bi trebao biti objavljen početkom marta, nakon čega se bira najpovoljniji izvođač pa bi se radovi mogli završiti u toku ove godine, najvjerovatnije u ljeto.

Početak radova ovisi o tenderskoj proceduri a u ranijim tenderima bilo je i neodgovarajućih ponuda pojasnio je Kevrić.

Do sada su bila dva tendera. Međutim, problem je bio što tenderi nisu  mogli proći jer kod prvog tendera koji je bio objavljen prošle godine, imali smo samo jednog ponuđača i to sa previsokom cijenom pa je taj tender poništen. Drugi tender se razdvojio na dva lota pošto je igralište kod Prve osnovne škole specifično jer je potrebna i vještačka trava koja je zahtjevna za održavanje, a potrebna je i zaštitna ograda koja je napravljena od posebnih plastificiranih materijala. Stoga su ti radovi odvojeni od građevinskih, ali se niko nije javio na taj tender. Uskoro ćemo objaviti tender u dva dijela, a obezbijeđena su sredstva u iznosu od 120 hiljada maraka bez PDV-a. Potrebno je naglasiti i da ove radove na igralištu mogu raditi samo posebne firme koje su se specijalizirale za ovakva igrališta sa svim potrebnim atestima.  Očekujemo da ovaj tender neće propasti i da ćemo vratiti ovom igralištu funkciju koju i treba da ima.

Iako su stanovnici, naročito stanovnici Varde i Tulega navikli koristiti igralište kada god požele, njegovom obnovom promijeniće se i uslovi korištenja.

„Ovo igralište će biti isključivo za nastavu i to za mali fudbal za što je potrebna vještačka trava i atestirani golovi sa zaštitnom mrežom i  plastičnom ogradom okolo. Biće i dva obnovljena koša, prostor za odbojku. Nema mogućnosti za mobilijar kao što su klupe i oprema kakvu imamo u dječijim parkovima u Koloniji ili na Luci “ pojašnjava stručni savjetnik u Službi za prostorno uređenje građenje i obnovu Grada Konjica.

Da bi se igralište sačuvalo nakon okončanja radova, trebalo bi biti pod video nadzorom i upravljenjem koje bi bilo povjereno Prvoj osnovnoj školi.

„Nakon završetka radova igralište bi trebalo biti pod video nadzorom i kontrolom Prve osnovne škole. I prošlo igralište je bilo kvalitetno urađeno, međutim zbog uništavanja vještačke trave, ograde, metalnih dijelova došlo je do totalne devastacije. O načinu upravljanja odrediće uprava Prve osnovne škole pošto je to u njihovom krugu. Po mom mišljenju, ovo igralište bi trebalo biti isključivo za školske namjene mada ima prostora i da se koristi u vanškolske aktivnosti ali ako bude pod strogim nadzorom. Pogotovo što se radi o materijalima koji su podložni oštećenjima i treba ih čuvati po propisima.“

Kada bi korisnici ovog i sličnih igrališta poštovali propise, ne bismo govorili o sanaciji nego o nadogradnji ili unaprjeđenju, uređenju… Međutim, rješenja postoje. Od upravljanja, redovnog održavanja, osvjetljenja, video nadzora, češćih policijskih, inspekcijskih kontrola,  do  kazni  za one koji ne poštuju propise. Posljednja opcija za djecu Varde i Tulega je oduzeti im jedino igralište. – piše radiokonjic.ba

Slični članci

Back to top button