KonjicVijesti

SUDBINA DJECE ZEHRE I SMAJE, DIRNULA JE SPASIOCE GSS PRENJA: LJUDSKI POTEZ GRADONAČELNIKA KONJICA JE ZA SVAKU POHVALU

Pripadnici GSS-a Prenj iz Konjica među prvima su hrabro, dostojanstveno i odlučno krenuli put Turske nakon što je jug ove zemlje zahvatio snažan val zemljotresa 6. februara.

foto: AA

Do sada je u ovoj katastrofi ugašeno preko 40.000 života, a procjenjuje se da će taj broj biti znatno veći.

Vođeni osjećajima solidarnosti mala grupa ljudi iz Konjica otputovala je u turski grad Adiyaman koji je bio sravnjen sa zemljom.

U petak su u Hayatovoj emisiji „Otvoreni studio“ gostovali Edi Balić, Dženan Bubalo, Almir Karkelja i Danko Dangubić iz GSS-a Prenj koji su u emotivnoj ispovijesti pričali šta su sve njihove oči vidjele, uši čule.

Nažalost, nisu imali sreću da pronađu žive, ali su postali „Umut“ (nada) tamošnjem stanovništvu da bar znaju za mezar svojih najmilijih. Kazali su nam kako ih je upravo tamošnje stanovništvo nazvalo „nadom“, jer su upravo oni bili posljednja nada preživjelima.

Najveći utisak na njih su ostavili mali Smajo i Zehra koje će, kako su nam kazali, pamtiti čitav život.

  • Jedan dan smo radili akciju spašavanja i za vrijeme pauze sa strane sam ugledao djevojčicu Zehru koja je bila sa porodicom. Bilo je toliko hladno napolju i ugledao sam baš tu djevojčicu koja hoda u kaputu sa prelijepim osmijehom i očima. Prišao sam da joj pomilujem kosu, da osjeti neku sigurnost. Uzeo sam telefon samo da napravim sebi uspomenu jer smo na prvu kliknuli. Poslije toga sam kazao moramo da nađemo Zehru… ona je neki moj amanet. Htio sam da joj nekako pomognem. U tom trenutku stoji jedna mala djevojčica sa iskrenim pogledom, tako toplim da bi mogla ugrijali cijeli svijet – ispričao je Dženan.

Ove informacije došle su i do Osmana Ćatića, gradonačelnika Konjica, koji nije ostao imun na sva dešavanja.

  • Zehra i Smajo su ostali bez najbližih članova svoje porodice. Kada su mi to javili naši momci iz GSS-a Prenj, nije mi bilo svejedno. Imali su samo staru nanu. Proslijedili su mi video i slike ove dječice nakon čega sam ja od Ambasade Republike Turske u BiH zatražio više informacija – rekao je za Hayat.ba Ćatić.

Dodao je kako će Grad Konjic finansirati Zehru i Smaju tokom njihovog čitavog školovanja, od osnovne škole, pa do fakulteta.

  • Time želimo osvijestiti i ostale da učine slično. Ipak su to djeca koja su ostala bez ikog i bez ičeg. Bez roditelja, braće, sestara… Imaju samo tu staru nanu. Tužno, zaista. Čekamo potvrdne informacije iz Ambasade kako bi započeli sa realizacijom ovog projekta – poručio je za Hayat.ba Osman Ćatić, gradonačelnik Grada Konjica.

hayat.ba

Slični članci

Back to top button