BiHDruštvoVijesti

Cijena piletine varira od 11 do 18 maraka

U periodu raznih poskupljenja koji traje i, čini se, nikako ne jenjava građani su najviše bili iznenađeni skokom cijene pilećeg mesa, koje je do proljeća prošle godine koštalo skoro dvostruko manje.

Iako je pileće meso važilo za jeftinije, ono je danas za mnoge postalo luksuz.

Kada je riječ o cijenama piletine, ovih dana primijetili smo velike oscilacije, posebno kad je riječ o pilećem fileu. U zavisnosti od proizvođača, kilogram ovog mesa u BiH košta od 11 pa do 18 KM! Prosječna cijena kilograma bataka je osam maraka.

Nepovoljan trend

Pero Nikić, predsjednik Udruženja peradara FBiH, kazao je za „Avaz“ da se peradarski sektor nalazi u krizi kakva nije zabilježena u poratnoj BiH, što se neminovno odražava na formiranje cijene na tržištu.

Pero Nikić - Avaz

– Cijena žitarica, kao osnovne komponente u proizvodnji stočne hrane, abnormalno je skočila i drži jedan nepovoljan trend. Međutim, s druge strane, naše institucije su dodatno usložile našu poziciju. Peradarska proizvodnja je sofisticiran proces koji se odvija na vrlo visokim temperaturama, kada je riječ o brojlerskoj proizvodnji, ona dolazi do 34 Celzijeva stepena – pojasnio je Nikić.

Institucije zakazale

Dodaje da su domaće institucije zakazale i izvozeći nepodnošljivu količinu uglja za Srbiju, zanemarujući domaće potrebe.

– To je rezultiralo time da mi danas plaćamo ugalj po 100 posto višim cijenama. U ciklusu koji je trajao 38 dana, a koji se odvijao na prijelazu januara i februara, naša potrošnja uglja iznosila je 1.200 KM. Sreća pa su nas meteorološke prilike do određene mjere sačuvale. U nekim ranijim okolnostima ta potrošnja bi iznosila oko sedam-osam hiljada KM – kazao je Nikić.

Apel Vladi FBiH

Nikić je uputio apel Vladi FBiH i resornim ministarstvima da zaštite domaću proizvodnju i proizvođače.

– Smatram da s punim pravom tražimo veća izdvajanja za peradarski sektor, s obzirom na to da smo grana koja godišnje ubrizga 45 miliona KM u državnu kasu kroz PDV i druge obaveze – potcrtao je Nikić.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button