BiHDruštvoKulturaVijesti

Preporod, temeljna i najstarija organizacija kulture Bošnjaka obilježava 120. godišnjicu

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” obilježava svoj veliki jubilej – 120. godišnjicu osnivanja ove danas temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice.

Kao bošnjačka kulturna matica, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” danas se bavi svim oblastima kulture Bošnjaka, uključujući i savremene kulturne prakse i kulturno naslijeđe te naučnoistraživački rad.

Direkcija Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” nalazi se u Sarajevu, dok širom Bosne i Hercegovine, u više zemalja bivše Jugoslavije, Evropi i svijetu djeluje više od 60 podružnica. Sve ove podružnice značajno učestvuju u kulturnom životu svojih sredina, odgovarajući na njihove neposredne kulturne potrebe.

Naime, 20. februara 2023. godine navršava se 120 godina od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, jedne od najstarijih institucija u Bosni i Hercegovini te najstarije i temeljne organizacije kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice i svjetske kulturne zajednice bošnjačkog naroda, koja je izvorno osnovana 20. februara 1903. godine pod imenom društva “Gajret”, pravnog prethodnika i preteče današnje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”.

Pokretač, nosilac i zagovornik pozitivnih vrijednosti i postignuća

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić rekao je da se u ponedjeljak navršava 120 godina od osnivanja BZK “Preporod”.

– To je jedna od najstarijih institucija kulture u BiH, temeljne najstarije organizacije kulture Bošnjaka, bošnjačke kulturne matice i svjetske kulturne zajednice bošnjačkog naroda – izjavio je Kodrić.

Tokom svoje cjelokupne historije, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” bila je pokretač, nosilac i zagovornik pozitivnih i konstruktivnih, odnosno progresivnih i avangardnih kulturnih i društvenih vrijednosti i postignuća “za sreću doma i naroda”, kako je suštinu kulturne i društvene zadaće nekadašnjeg društva “Gajret” stihom sažeo njegov prvi predsjednik Safvet-beg Bašagić, bard bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i kulture, pionirski istraživač bošnjačke i bosanskohercegovačke književne, kulturne i društvene prošlosti te uopće jedna od najistaknutijih i najuglednijih društvenih ličnosti u Bosni i Hercegovini s kraja 19. i početka 20. stoljeća i danas.

– Nakon Drugog svjetskog rata – 1949. godine, bio je zabranjen rad svih temeljnih organizacija kultura naroda BiH. Od tada nastupa jedno gluho doba u radu i djelovanju ‘Preporoda’, da bi do obnove došlo 1990. godine. Čak dvije trećine bošnjačkih intelektualaca do 1941. odškolovano je i obrazovano zahvaljujući društvu ‘Gajret’. Brojni su oni koji su bili naši stipendisti – podsjetio je Kodrić.

Naime, 120 godina kasnije, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” nastavlja ovu svoju temeljnu, suštinsku zadaću, ali u skladu s aktuelnim trenutkom i njegovim potrebama, djelujući u svim oblastima kulture te nauke i obrazovanja iz kulturoloških, odnosno humanističkih i društvenih disciplina, uvijek zarad općeg dobra kako bošnjačkog naroda, tako i Bosne i Hercegovine kao države i demokratskog i pluralnog, odnosno otvorenog i inkluzivnog društva.

– Svih ovih 120 godina, BZK ‘Preporod’ radi isključivo za opće dobro, prepoznajući ono što su aktuelne potrebe trenutka i djelujući u skladu sa aktuelnim potrebama trenutka. To su izuzetno visoki standardi koji su nama postavljeni prije 120 godina i kojih smo se držali svih tih godina – pojasnio je Kodrić.

Jubilarna akademija i koncert u sarajevskoj Vijećnici

Najavio je i jubilarnu akademiju i koncert koji će se istim povodom održati u ponedjeljak, u sarajevskoj Vijećnici.

Akademiju i koncert je predstavio kompozitor Ammar Jažić.

– Povodom 120. godišnjice, pod krilaticom ‘Za sreću doma i naroda’ novina je da ćemo predstaviti svečanu pjesmu BZK ‘Preporod’. Tekst je napisan davne 1903., a ja sam na taj tekst komponovao svečanu pjesmu. Ona će premijerno biti izvedena ovaj put – pojasnio je Jažić.

Almedina Čengić, predsjednica Upravnog odbora, kazala je da je bitno to da naše najmlađe generacije znaju šta je “Preporod” i slijede njegov put.

– Skoro deceniju pratim razvoj projekta koji je nazvan ‘Najbolji literarni i likovni radovi učenika osnovnih škola i predškolskih ustanova’. Stručni žiri pregleda radove, a prije toga imamo konkurs na koji se prijavljuju naša djeca. Posebno je iskustvo kada vidite taj umjetnički izražaj najmlađih. Teme su šarolike, od odnosa unutar porodice do ljepote njihove zemlje – pojasnila je Čengić.

Tokom svoje 120 godina duge povijesti Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” ne samo da je dijelila historijsku sudbinu Bošnjaka kao naroda već se bošnjačka kolektivna povijesna sudbina, naročito u kulturno-identitetskom smislu, i simbolički i konkretno ostvarivala i kroz sudbinu današnje Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” počev od osnivanja društava “Gajret” i “Narodna uzdanica” i njihova kasnijeg institucionalnog puta, preko njihova ujedinjavanja i osnivanja Kulturnog društva Muslimana “Preporod” i zabrane njegova rada, odnosno preko godina formalnog prekida u njegovu djelovanju, pa sve do njegove obnove i izrastanja u ono što Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” danas jeste.

Anadolija

Slični članci

Back to top button