BiHPolitikaVijesti

Efendić: Odbijanjem poziva na dogovor, Nikšić blokira formiranje vlasti zarad svoje premijerske ambicije

Odbijanjem poziva na dogovor stranaka koje su nezaobilazne u procesu formiranja vlasti, pri tome optužujući druge za blokade, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić pokazuje da je zapravo on taj koji blokira dogovor o formiranju vlasti zbog ambicije da spasi političku karijeru imenovanjem na poziciju federalnog premijera, tvrdi zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Adnan Efendić.

U saopćenju za javnost Efendić navodi kako građani FBiH ne smiju biti žrtve ambicija pojedinaca i nezrelih politika stranaka koje, zarad pozicija, insistiraju na formiranju vlasti u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

– S obzirom da Nikšić tvrdi da je kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH koji predstavlja Bošnjake dužan dati potpis onome ko prikupi većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, trebao bi objasniti građanima zašto, ukoliko je to istina, tvrdi da je HDZBiH nezaobilazan u tom procesu. Refik Lendo na mjesto predsjednika/potpredsjednika FBiH nije izabran glasovima parlamentarne većine, kako to tvrdi Nikšić, već glasovima većine u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, baš kao što je Igor Stojanović izabran na istu poziciju glasovima SDP-a i HDZ-a BiH u Klubu Srba – navodi Eenedić, koji je zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA.

Umjesto loših pokušaja dovođenja javnosti u zabludu, navodi Efendić, Nikšić bi se trebao početi ponašati odgovorno i sjesti za pregovarački sto kako bi se što prije postigao politički dogovor i formirala nova izvršna vlast FBiH.

– Za tim pregovaračim stolom ima mogućnost tražiti za sebe poziciju federalnog premijera, ali nema pravo zbog tog zahtjeva blokirati uspostavu vlasti – zaključio je Efendić.

Fena

Slični članci

Back to top button