HercegovinaVijesti

Nihad-ef. Ahmetović izabran za predsjednika Okružnog odbora Ilmijje Mostar

foto: Medžlis IZ Prozor

U četvrtak 16.02.2023.godine u Stocu je održana sjednica Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar na kojoj je izabran predsjednik OO Udruženja Ilmijje Mostar, hadži Nihad-ef.Ahmetović

Nihad je rođen 08.09.1983.godine u Prozoru. Prva tri razreda Osnovne škole završio je u Osnovnoj školi “Ivan Mažuranić” u Gračanici gdje ga je zatekla agresija na BiH. Kao dječak od 10 godina je sa majkom bratom i sestrama bio sam u logoru za žene i djecu u Podgrađu (Prozor), a njegov otac u logorima: Srednja škola Prozor i Gabela (Čapljina). Poslije je bio muhadžir (izbjeglica) u Jablanici gdje završava IV,V i VI razred u Osnovnoj školi ”Suljo Čilić”, a nakon toga preseljavaju u Ostrožac (Jablanica) gdje u istoj školi samo područno odjeljenje završava VII i VIII razred.

U Ostrošcu pohađa mekteb kod imama rahmetli hadži Semin-ef.Lepare koji ga uči vrijednostima Islama, a poslije na njegov nagovor upisuje Karađoz-begovu medresu u Mostaru koju završava 2002. godine. Također, velika želja njegove majke rah. Zehre je da joj sin bude imam i da završi Medresu.

-Odmah nakon završetka Medrese, u junu 2002. godine se zapošljava kao honorarni imam u džematu Varvara /Medžlis Prozor/ i tu ostaje do marta 2005.godine.

-09.mart,2005. godine dekretom reisu-l-uleme, dr.Mustafa-ef.Cerić, imenovan je kao pomoćni imam Čaršijske džamije u Prozoru, te na poslove pomoćnika glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Prozor,

-14.aprila,2021.god. dekretom reisu-l-uleme, dr.Husein-ef.Kavazović, imenovan je kao drugi imam Nuhefendića/Čaršijske džamije u Prozoru (imam, hatib, muallim)

Također je:

-Koordinator Medžlisa islamske zajednice Prozor za rad s nevladinim organizacijama;

-U dva mandata bio član Skupštine Udruženja Ilmijje BiH;

-U tri mandata bio Predsjednik Osnovnog odbora Udruženja Ilmijje za Prozor i Jablanicu (2014.-2018), (2018.-2022), (2022.- )

-Povremeno uređuje i vodi emisiju ‘’Islamske teme’’ na radio Rami.

-2019.god bio je vodič Hercegovačke grupe hadžija na Hadž u organizaciji Islamske zajednice u BiH, a Hadž je obavio i 2022. godinekao bedel za rah.Bobar Zijad iz Prozora.

-Dobrovoljni je davaoc krvi 60 puta, te dobitnik Srebrene plakete Crvenog križa FBiH za darivanje krvi, te dobitnik zahvalnice Crvenog križa Općine Prozor-Rama,

-Predsjednik Okružnog odbora Udruženja Ilmijje Mostar na period od 4 godine (2018.-2022., 2022.-)

-Član izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice Prozor na mandatni period od 4 godine (2022.-)

-Sekretar Medžlisa islamske zajednice Prozor;

-Kandidat s područja Hercegovine za Sabor islamske zajednice u BiH;

-2021.god. nominovan među 150. kandidata za Večernjakov pečat u kategoriji „Humanost“.

-Certificirani facilitator za MovieQ radionice.

Slični članci

Back to top button