DruštvoHercegovina

Zapečaćena džamija u Neumu

U ponedjeljak je postavljena munara na jedinoj džamiji u općini Neum, koja se nalazi u selu Rabrani, a već u utorak općinska inspekcija zapečatila je cijeli objekt.

Informaciju je objavio portal Neum.online, koji navodi kako je munara postavljena bespravno na molitveni objekt.

”Od prije je poznato da ovaj molitveni prostor u Rabranima postoji, ali i da su na njemu rađeni brojni građevinski radovi bez dozvole, te da je općinska građevinska inspekcija u više navrata iste obustavljala zbog bespravne gradnje, odnosno zbog građenja mimo zakona i bez dozvole. Dobili smo i fotografije koje to potvrđuju”, navodi portal Neum Online.

Novinari su, navode dalje, jutros zatekli zapečaćen objekt od strane građevinske inspekcije Općine Neum.

”Iz Službe za graditeljstvo su nam potvrdili da ovo nije prvi put da se postavlja traka za obustavu radova na ovaj objekt, ali i da se izvođači uporno oglušuju na zakon, skidaju traku i nastavljaju s radovima. Za naš portal su potvrdili da je molitveni prostor uknjižen, ali da je ovo što je napravljeno daleko od dozvoljenog, te da se radi o još jednom u nizu kršenja zakona”, piše dalje neumski portal.

Kontaktirali su zatim i načelnika Općine Neum, Dragana Jurkovića, koji je kratko odgovorio da je inspekcija jutros ponovno zatvorila gradilište u Rabranima koje nije imalo dozvolu.

”On kaže da je povrijeđen službeni pečat i traka te da će se podnijeti kaznena prijava. Za dalje aktivnosti načelnik Jurković kaže kako očekuje da se uključe nadležne službe, policije i inspekcije te da će se postupiti po zakonu ukoliko se ne ishoduju potrebne dozvole za gradnju. Jurković nam je kratko rekao kako se i jutros, kao i nekolika puta do sada, službenim dopisom obratio i Muftiji mostarskom i predsjedniku Islamske zajednice u Stocu u nadi iznalaženja najboljeg rješenja za rješavanje novonastale situacije u okviru zakona. Na razne spekulacije i medijske navode se nije želio izjasniti, samo je naveo da očekuje postupanje relevantnih tijela po zakonu”, piše portal Neum.online.

Slični članci

Back to top button