BiHSvijetVijesti

Novalić planira posjetiti timove Federalne uprave civilne zaštite u Turskoj

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetit će timove Civilne zaštite FBiH koji se nalaze u misiji spašavanja u Turskoj nakon razornog zemljotresa. Kako saznaje Klix.ba Novalić zbog potencijalnih opasnosti na terenu čeka i odobrenje Vojske Turske.

Još jedna ekipa Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine večeras leti za Tursku, a sastojat će se od deset pripadnika specijalnog odreda Federalne uprave civilne zaštite koji su posebno obučeni za misije spašavanja u teškim uslovima.

Kako saznajemo, Novalić bi se ekipama spasilaca iz FBiH trebao pridružiti u naredna dva dana, a trenutno se očekuje odobrenje Vojske Republike Turske koja će premijera FBiH do mjesta pogođenih zemljotresom prevesti vojnim helikopterom jer su zbog opasnosti svi drugi načini transporta onemogućeni.

Dodatna ekipa pripadnika civilne zaštite iz FBiH u Tursku će ponijeti specijalnu opremu koja je potrebna u ovoj fazi potrage za nastradalima.

USAR tim Federalne uprave civilne zaštite već se nalazi u Turskoj, tačnije 42 pripadnika te jedinice sa medicinarima, potražnim psima i opremom.

Svi pripadnici tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa, a trenutno su uključeni i u raščišćavanje ugroženih područja, potragu za nestalima u ruševinama te pomoći civilnom stanovništvu.

klix.ba

Slični članci

Back to top button