DruštvoKonjicVijesti

Kako je moguće da su mašine u dolinu Neretvice upućene na osnovu nevažećeg ugovora?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tokom pripremnog ročišta održanog početkom decembra prošle godine na Općinskom sudu u Mostaru, u tužbi Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem” protiv Ugovora o koncesiji za izgradnju mHE na Neretvici, drugooptužena Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dostavila je izjavu kojom jasno potvrđuje ono što iz Udruženja tvrde od samog početka, to jeste da je Ugovor o koncesiji za izgradnju mHE na slivu rijeke Neretvice istekao krajem 2013. godine, jer Elektroprivreda nije izgradila i u komercijalni pogon pustila svih 15 mHE, dok ugovorne strane nisu sačinile odgovarajući aneks.

“Ovo znači da su pokušaji otpočinjanja izvođenja radova od 19. maja i 1. juna 2020, odnosno 14. juna 2021. godine bili nezakoniti, odnosno da je narod doline Neretvice na mostu u Goranskom Polju branio pravdu i slobodu.

Zanemarujući navedeno i naknadno dokazanu nelegalnost odobrenja za građenje, koje je poništilo Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odlučila je podnijeti krivičnu prijavu protiv naroda koji je 14. juna 2021. godine, sprječavajući prolazak mašina konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic, ustvari provodio zakon, a ne postupao anarhistički, kako to najjače javno preduzeće u državi nastoji predstaviti”, naveli su iz Udruženja građana “Neretvica – Pusti me da tečem”.

Aktivisti dalje navode kako ih nisu zastrašili ni puno jači pokušaji pa neće ni krivične prijave te zahtijevaju hitan raskid koncesionog ugovora za izgradnju malih hidroelektrana na slivu rijeke Neretvice.

(AbrašMEDIA)

Slični članci

Back to top button