(Foto: G. Š./Klix.ba)

Uposlenici Doma zdravlja Konjic, nakon tromjesečnog štrajka zbog kašnjenja plaća i nezadovoljstva rukovodstvom, su dobili novog direktora i prekinuli generalni štrajk u koji su stupili 14. novembra prošle godine, te se konačno vratili na svoja radna mjesta.

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić za naš portal kaže kako je agoniju okončao Grad Konjic koji je i osnivač tako što je u četvrtak sazvao kolegij Gradskog vijeće, gdje je donesena odluka o razrješenju dužnosti dosadašnje direktorice Jasminke Brkan i za vršitelja dužnosti direktora Doma zdravlja imenovan dr. Džemal Hajduk.

Amer Kerić

“On je odmah u petak pozvao na stanaka štrajkački odbor i njegov ekspoze nam se jako svidio. To je ustvari oni što smo mi i priželjkivali, čovjeka koji će razumjeti naše problem i boriti se za poboljšanje stanja. Konačno smo vidjeli da imamo nekoga ko neće samo kukati na malu tranšu Zavoda zdravstvenog osiguranja i ne prikazivati ostale izvore prihoda, nego čovjeka koji će jasno dati do znanja koliko je novaca ušlo u kući”, kazao je Kerić za Klix.ba.

Smatra još važnijim što je Hajduk voljan da radi projekte za poboljšanje materijalne situacije ustanove, samim tim i uposlenika i ne manje bitno da će se to sve na kraju odraziti i na kvalitetniju uslugu korisnicima zdravstvene zaštite.

Džemal Hajduk

Planom koji je predstavio Hajduk, bi se zadovoljio njihov drugi zahtjev iz štrajka, a prema dogovoru, čim prođe period oko administrativnih generalija vezanih za preuzimanja funkcije je dogovoreno da rade analize i odrede kojim tempom će se sustići dvije zaostale plaće koje im kasne.

“Jučer smo potpisali s novoizabranim vršiocem dužnosti direktora sporazum o prekidu štrajka i odmah smo se stavili u puni radni kapacitet”, kaže nam predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic, navodeći kako svi vjeruju planu koji im je predstavljen.

Ističe kako je novim principom rukovođenja Domom zdravlja Konjic Hajduk ujedno zagarantovao svim zaposlenicima i korisnicima zdravstvenih usluga da se neće više dešavati problemi s kojim se godinama nose.

“Prvi put na čelu ustanove imamo čovjeka koji ima planove za razvoj zdravstvene zaštite i koji je već sada ostvario u ovih par dana značajne komunikacije s ljudima koji su spremni pomoći konjičku primarnu zdravstvenu zaštitu”, pojasnio je Kerić za Klix.ba.

Tvrdi da je prvenstveno ostvarena komunikacija s lokalnom Gradskom upravom, gdje je vidljiv napredak u koordinaciji, mada ih je kako ističe u vrijeme rukovodstvene krize kritikovao smatrajući da mogu mnogo brže da donesu odluke koje su donijeli.

Sada kad je sve gotovo, dodatno olakšanje je u činjenici da je Gradska uprava Konjica ponudila asistenciji za daljnju pomoć u rukovođenju ustanove

Zbog svega toga, nakon tromjesečne agonije, bio je optimizmom ispunjen i današnji zbor zaposlenika u Domu zdravlja Konjic.

klix.ba

By nk 3