BiHHercegovinaSportVijesti

FK Velež obnavlja čuveni Februarski turnir

foto: AA

Fudbalski klub Velež donio je odluku o obnovi tradicionalnog Februarskog turnira.

Ove godine će turnir, po kojem je mostarski klub između ostalog bio poznat u bivšoj SFR Jugoslaviji, imati svoje 29. izdanje, piše Anadolija.

Prvi je igran 1965, a posljednji 1992. godine, neposredno pred početak agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Učesnici na 29. izdanju su juniorske selekcije Željezničara, Sarajeva, Sutjeske iz Nikšića i domaćina Veleža.

– Ovog puta to nismo uspjeli organizovati za seniore, ali ćemo u narednim godinama “Februarski” vratiti na nivo na kojem je bio do 1992. uz nastupe seniorskih selekcija. Turnir se igra u čast oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Velež je 14 puta bio pobjednik, a učešće su uzimali i klubovi poput Sturma, Rapida, Honveda, MTK i Luzerna. Veliki izazov je ispred nas – izjavio je na konferenciji za medije predsjednik FK Velež Senad Kevelj.

Anel Karabeg, direktor Omladinske škole Muhamed Mujić, pohvalio je mladog trenera Amela Jazvina koji je najglasnije zagovarao obnovu Februarskog turnira, kazavši da turnir ima posebnu važnost za Mostar i Fudbalski klub Velež.

– Hvala i Adnanu Alikalfiću koji je mnogo pomogao realizaciju ideje. Hvala našim prijateljima koji će se odazvati ove godine na turnir. Uvijek je u februaru u gradu i oko Veleža bila posebna atmosfera. Dolazile su nekadašnje najveće zvijezde jugoslovenskog fudbala i to su bili posebni dani – prisjetio se Karabeg.

Amel Jazvin je uz Februarski turnir najavio još niz događaja u organizaciji FK Velež tokom godine.

– Ne možemo reći da je cilj da turnir postane tradicija, jer je on velika Veležova tradicija već skoro 60 godina. Mnogo vremena je prošlo od posljednjeg izdanja. Žao mi je što to odmah nije seniorski turnir, a činjenicom da će igrati juniori turnir ne gubi na težini – dodao je Jazvin.

Turnir će se igrati u subotu 11. februara.

Anadolija

Slični članci

Back to top button