DruštvoKonjicMagazinSvijetVijesti

Najavljena XIII. humanitarna Klišansko-konjička večer u Beču

Treću subotu u veljači, mnogi će Hrvati iz konjičkog kraja koje žive i rade u glavnom gradu Austrije rezervirati  za 13-tu po redu humanitarnu Klišansko-konjičku večer. 

Organizator ovog događaja je Udruga klišansko-konjičkih Hrvata u Beču, a pojašnjenja radi Klis je predio u općini Konjic smješten pedesetak kilometara jugozapadno od Sarajeva.

Klišanska večer održat će 18. veljače, subota, u Veranstaltungssaal ”Casablanca” (Perfektastrasse 81) u 23. Bečkom kotaru s početkom u 19 sati. 

Kupnjom karata Hrvati iz ovog dijela općine Konjic, koji su u proteklom ratu protjerani sa svih ognjišta pomažu konjičke župe, ali i brojne pojedince u rodnom kraju kojima je pomoć potrebita. U glazbenom djelu večeri nastupit će Jozo Vučić.  Pored humanitarnog predznaka, Klišansko-konjička večer ima i duhovni te posebno važan predznak jačanja zajedništva klišanskih Hrvata katolika.

Prema popisu stanovništva iz 1991. u općini Konjic živjelo je preko 11,5 tisuća Hrvata, dok ih je na  popisu 2013. bilo tek nešto više od 1,5 tisuće. 

Progon Hrvata katolika iz ovog kraja nastavio se i nakon rata, a najteži oblik iskazivanja mržnje dogodio se na Badnju večer 2002. kada je član vehabijske zajednice Muamer Topalović ubio troje članova obitelji Anđelić u njihovu domu u Kostajnici. Pretpostavlja se da se broj Hrvata u Konjicu u proteklih desetak godina dodatno smanjio te da je puno više onih koji žive izvan ove općine.

S ciljem duhovnog povezivanja onih koji žive u Beču, a ima ih nekoliko stotina,  u petak 17. veljače u 16,30 sati, u crkvi Srca Isusova u Beču (Herz Jesu Kirche-Tollergasae 9, 1210 Wien) bit će Euharistijsko klanjanje  te u 17 sati Sveta misa  na kojoj će se moliti  za obitelji u domovini. Na misnom slavlju sudjelovat će  i klišanaki župnici fra Ivica Karatović i don Marin Marić.  I u  nedjelju nakon Klišanske večeri bit će sv. Misa u crkvi Am Hof u 11,30 sati, a  nakon mise predviđeno je druženje. 

Organizatori pozivaju Klišanke i Klišane da  iskoriste priliku  te se i na ovaj način, duhom i sa željom pomoći onima kojima je pomoć potrebita,  povežu s rodnom grudom s koje su protjerani. Osjećaj zajedništva jednako je važan onima koji su otišli kao i onima koji su nakon progona odlučili vratiti se i održati koliko je to moguće  Klis živim, ističu organizatori te pozivaju Klišanke i Klišane da se na vrijeme informiraju o događaju i nabave kartu.

“Poštovane Klišanke i Klišani i dragi prijatelji Klisa! Od srca vas pozivamo na XIII. humanitarnu klišanako–konjičku večer, koju organizira Udruga klišansko-konjičkih Hrvata u Beču”, stoji u najavi, uz napomenu da im za sve informacije i nabavku karata na raspolaganju stoje Pavo Grgić-Ivanković (069910742341) i Viktor Čutura (069912907272). – piše vecernji.ba

Slični članci

Back to top button