BiHVijesti

Sa bh. tržišta povučeno više od 3.300 neispravnih proizvoda

Izvor: Pixabay/Ilustracija

Sa tržišta Bosne i Hercegovine prošle godine je uklonjeno 3.317 komada proizvoda koji nisu ispunjavali bezbjednosne zahtjeve, saopšteno je iz Agencija za nadzor nad tržištem u BiH.

Tokom proaktivnog nadzora nad tržištem, prošle godine je realizovana 201 inspekcijska kontrola 179 različitih modela proizvoda, od kojih je 158 ispitano u laboratorijama, a 97 modela ili 54 odsto nije ispunjavalo propisane bezbjednosne zahtjeve.

“Kao rezultat navedenih aktivnosti, sa tržišta je uklonjeno 2.809 komada nesigurnih proizvoda, od čega je uništeno 2.257 komada”, rečeno je Srni u Agenciji za nadzor nad tržištem.

Poslovni subjekti su sa propisanim bezbjednosnim zahtjevima uskladili 1.916 komada proizvoda.

“Osim proaktivnog nadzora, Agencija je u 2022. godini na osnovu različitih prigovora sprovodila i reaktivni nadzor nad tržištem, a rezultat toga je povlačenje sa tržišta 11 modela nesigurnih proizvoda u količini od 508 komada”, navode iz ove agencije.

U skladu sa godišnjim planom za 2022. godinu, Agencija je realizovala nadzor 22 grupe proizvoda, a kontrolisani su proizvodi za djecu, igračke, kućni električni aparati, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, posuđe za kuvanje pod pritiskom, roštilji na čvrsta goriva, lična zaštitna oprema, te građevinski proizvodi.

Iz Agencije podsjećaju da se proaktivni nadzor neprehrambeniih proizvoda na tržištu BiH obavlja u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, u skladu sa utvrđenim godišnjim planom nadzora nad tržištem.

Kao i svih prethodnih godina i za 2023. godinu je utvrđen godišnji plan nadzora nad tržištem prema kojem će se provjeravati proizvodi za djecu, igračke, kućni električni aparati, električni alati, proizvodi za sport i rekreaciju, posude pod pritiskom, roštilji na čvrsta goriva, lična zaštitna oprema i građevinski proizvodi.

N1

Slični članci

Back to top button