BiHHercegovinaSmrtovnice

Kako je izgledalo otvaranje robne kuće Razvitak u Mostaru 1970. godine: Od igle do lokomotive

Na Instagram stranici Mostar history objavljena je galerija fotografija koje prikazuju kako je izgledalo otvaranje robne kuće Razvitak 1. marta 1970. godine.

Robna kuća Razvitak jedan je od simbola Mostara, a svojevremeno je važila za jednu od najvećih u bivšoj Jugoslaviji. Posljednjih 30 godina zgrada robne kuće propada, a krajem protekle objavljeno je da se konačno pojavio investitor koji je kupio objekat i planira ga obnoviti.

Za razliku od današnjeg ruševnog stanja, u vrijeme otvaranja smatrana je “super modernom” i “najljepšim zdanjem mostarske arhitekture” tog vremena.

Upravo su na Instagram stranici Mostar history objavljene fotografije kako je izgledala na dan otvorenja.

“Ponuda na dan otvaranja Razvitka 1. marta 1970. godine. – od igle do lokomotive”, navode na stranici Mostar history uz fotografije unutrašnjosti robne kuće koje prikazuju ponudu proizvoda, radnice za kasom, ali i prve kupce i posjetitelje.

“Razvitak je imao 3.200 kvadratnih metara prostora za prodaju. Prodavala se brojna roba – od široke potrošnje do prehrambenih i kozmetičkih proizvoda, tekstila, obuće, bijele tehnike i čak dijelova za automobile”, ističu u opisu.

“Radnice robne kuće Razvitak ostale su upamćene kao nasmijane i uvijek sređene”, navodi se dalje u tekstu.

Također, naglasili su i jednu zanimljivost vezano za uposlenice – uredna frizura je bila jedan od zahtjeva za rad u mostarskoj robnoj kući.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button