BiHKonjicSport

KO SU NAJSKUPLJI TIMOVI I IGRAČI PREMIJER LIGE BIH

FK Sarajevo definitivno je šampion prijelaznog roka u Premijer ligi Bosne i Hercegovine koja će se nastaviti za nešto više od tri sedmice.

Čak šest novih nogometaša stiglo je na Koševo ove zime. Svi do jednog imaju međunarodno iskustvo, a samo dvojica bh. pasoše.

Četvorica novih stranaca u dresu Fudbalskog kluba Sarajevo su stoper Ilija Martinović (29) iz Crne Gore, veznjaci Giorgi Guliashvili (21) iz Gruzije i Francis Kyeremeh (25) iz Gane te brazilski napadač Renan Oliveira (25).

Posljednja dvojica dijelila su svlačionicu u litvanskom Žalgirisu.

Domaća pojačanja su lijevi bek Slaviša Radović (29) i povremeni reprezentativac “Zmajeva” veznjak Almedin Ziljkić (26). Upravo se krilo Ziljkić čini kao najveće pojačanje. Barem na papiru…

A na “papiru” FK Sarajevo ima i najskuplji tim Premijer lige BiH uoči nastavka sezone. Prema specijaliziranom portalu Transfermarkt, vrijednost 26 prvotimaca koševskog kluba iznosi 7,43 miliona eura.

Najskuplji je veznjak Andrej Đokanović. Procijenjen je na 900.000 eura, najviše od svih igrača u bh. eliti.

Na razočarenje bordo navijača, na terenu baš i nije tako. Sarajevo je nakon 18 odigranih utakmica tek na petom mjestu Premijer lige. Zaostaje za liderom Zrinjskim velikih 14 bodova.

Premijerligaško proljeće pokazat će da li su silni dolasci tokom zime bili samo kozmetička promjena, kakvih su se navijači na Koševu već nagledali, ili zaista plod stručnog i detaljnog skautinga.

Drugi na ovo listi “milionera” je aktuelni prvak i lider Zrinjski, čija je vrijednost procijenjena na 6 miliona eura.

Mostarcima ovaj vicešampionski naslov definitivno neće smetati ako na terenu ostane kao do sada. Aa to je totalna dominacija Zrinjskog i pohod na treću titulu prvaka BiH zaredom.

Njihov naskuplji igrač je Nemanja Bilbija. Igrački kvaliteti odličnog golgetera su procijenjeni na 800.000 eura.

Široki Brijeg vrijedi 5 miliona eura, mostarski Velež 4,25, a sarajevski Željezničar 4,13.

Ofanzivni veznjak Fran Vukelić najskuplji je igrač s Pecare (700.000 eura). U dresu Veleža to je još jedan ofanzivac Nemanja Anđušić (400.000).

Na Grbavici najvišu cijenu ima mladi vezista Armin Hodžić, tačno pola miliona eura. Inače, za razliku od gradskog rivala s Koševa, Željo je u sezonu ušao s potpuno drugačijom taktikom.

Oslonac na vlastite snage, s pokojim dokazanim povratnikom i neafirmiranim talentima, mahom iz nižeg ranga, zasad daje sasvim solidne rezultate.

Na “raketni pogon” navijača sa tribina, “Plavi” možda stoje na tabeli i bolje nego što se očekivali, ako se znaju kakvi ih sve problemi muče izvan terena. U svakom slučaju, bolje nego gradski rival…

Vodeću šestorku popunjava banjalučki Borac, čija je vrijednost 3,58 miliona eura. Lijevo krilo Benjamin Tatar (350.000) najskupljijie igrač Borca.

Zanimljivo, ovih je šest klubova vodeće i na tabeli Premijer lige, samo nešto drugačijim redoslijedom.

Od igrača preostalih klubova, najskuplji je Mićo Kuzmanović (Tuzla City), sa 350.000 eura. Marko Hanuljak i Arijan Brković (Posušje) vrijede po 300.000, koliko i Jasmin Omić (Sloboda Tuzla).

Mirsad Ramić (Igman Konjic) procijenjen je na 250.000 eura.

Danilo Šipovac i Marko Čubrilo (Leotar) procijenjeni su na 200.000 eura, koliko i najskuplji igrači dobojske Sloge Mario Krstovski i Luka Kulenović, piše Raport.

Vrijednost bh. premijerligaša

Sarajevo 7,43 miliona eura

Zrinjski Mostar 6,00

Široki Brijeg 5,05

Velež Mostar 4,25

Željezničar Sarajevo 4,13

Borac Banja Luka 3,58

Tuzla City 3,45

Posušje 2,78

Sloboda Tuzla 2,63

Igman Konjic 2,50

Leotar Trebinje 2,13

Sloga Doboj 2,10

Slični članci

Back to top button