BiHDruštvoHercegovinaKonjicSportSvijetVijesti

SPORTSKI SAVEZ BIH Konjičanin, Ismet Nimanović dobitnik specijalne nagrade za sportsko novinarstvo

Foto: radiokonjic.ba

PIŠE: Amina Čilić/novikonjic.ba

Svečana manifestacija u  organizaciji Sportskog saveza u Bosni i Hercegovini povodom 78. izbora najboljih sportista za 2022. godinu održana je 27. januara 2023. godine u Kongresnoj dvorani hotela Garden City u Konjicu.

Specijalnu nagradu “Boro Glušac” za sportsko novinarstvo dobio je dugogodišnji novinar nezavisnog web portala novikonjic.ba, Ismet Nimanović-Nimo. Ovom sedamdesetogodišnjem Konjičaninu sport je doživotna ljubav. Ljubiteljima sporta donosi vijesti od 1996. godine kroz svoj stalni angažman  sa “Avazovim sportom kao i zagrebačkim “Sportskim novostima.”

Prisjeća se Ismet svojih početaka, koje vezuje za đački period. Posebnu uspomenu nosi iz šestog razreda osnovne škole kad je zabilježio svoj prvi nastup za pionire  FK “Igman” protiv tadašnjih Veležovih pionira, a tokom kojeg je dao dva gola.

Iako se u svijetu fudbala kao igrač nije zadržao dugo, godinama poslije mnoge utakmice je budno pratio i čitalačkoj publici donosio vijesti sa terena.

Nakon fudbalske igračke karijere prelazi u Rukometni klub “Igman”, gdje se zadržao sve do 1973. godine, a već naredne godine dobiva poziv od tadašnjeg trenera ženske rukometne ekipe Tarika Helje, da bude pomoćnik, što prihvata i ne sluteći da će se tu zadržati 40 godina.

Od značajnih godina iz njegove karijere izdvaja i 1984. godinu kada polaže za trenersku licencu, a 1995. godine  u rukometaškoj priči pridružuje mu se njegov brat Enver.

Sekretarsku funkciju obavljao je od 2000. godine u Klubu dizača tegova “Konjic” sadašnjoj “Neretvi” te bilježi i četverogodišnji mandat u FK “Igman”.

Rijetki su ljudi koji ostvare pozitivne rezultate na više terena, a ovom Konjičaninu je to pošlo za rukom. Biti prepoznat u struci kojoj život posvetimo od velikog  je značaja svima pa i njemu, ističe Ismet, koji  upućuje zahvalnost svima koji su prepoznali njegov dugogodišnji rad.

U svom trenerskom poslu ispratio je mnoge generacije i sportske uspjehe mladih. Na njih obraća posebnu pažnju te poručuje, da i drugi to čine, jer su upravo oni naša budućnost, kako u sportu, tako i u svim ostalim životnim granama.

Posebnu poruku upućuje mladima kojima skreće pažnju na značaj sporta, poručivši da je to nešto najzdravije u ova teška vremena, a ukoliko žele ostaviti pozitivan trag  ne trebaju izostaviti disciplinu kao ni lijepo ponašanje.

Poznavaoci Ismeta potvrđuju da upravo on nosi sve prethodno navedene kvalitete te je zasigurno to jedan od razloga ostvarenog sportskog uspjeha.

Slični članci

Back to top button