KonjicKulturaVijestiZabava

NAJAVA Promocija knjige “Deseta vrata pakla” u Konjicu

U srijedu, 8. februara ove godine sa početkom u 19:00 sati, u Bosanskoj sobi NU Konjic biće održana promocija knjige “Deseta vrata pakla”, autora Rezaka Hukanovića.

Kako stoji u najavi, u pitanju je knjiga koju porede sa klasikom Prima Levija o životu u koncentracionom logoru – Zar je to čovjek.

Ovakva knjiga piše se iz potrebe da od zaborava spasimo jedno od najtraumatičnijih mogućih ljudskih iskustava, a čita se iz dužnosti da upoznamo krajnje granice čovjeka, i u dobru, a posebno u zlu. Knjiga “Deseta vrata pakla” nam drastično umanjuje sigurnost i povjerenje u ljudski rod, ali nas lišava naivnosti i izgovora da, eto, nismo znali… Procjenjivati njenu formu bilo bi sitničavo, njen značaj je prvenstveno dokumentarni.

Knjiga “Deseta vrata pakla” je autobiografski roman o šestomjesecnom boravku u logorima smrti Omarska i Manjača. Autor je u Omarsku doveden sa sinom koji je tada imao 16 godina. Roman je preveden na engleski, norveski, njemacki, turski i na italijanski jezik. Predgovor ovom djelu je pisao nobelovac Eli Vizel, a isto je na bosanskom jeziku doživjelo 8. izdanje.

O romanu iz pera Abdulaha Sidrana

Poštujući činjenicu da je u logoru Omarska ubijeno sedam stotina Ijudi, a on slučajno ostao živ, autor je svoju potresnu knjigu ispisao tako da je svjesno potiskivao vlastitu literarnu ambiciju i spisateljsku vještinu, težeći ka primarnom cilju: ostaviti za budućnost goli dokument, dakle svjedočanstvo, o konkretnim Ijudima u konkretnom vremenu i na konkretnome mjestu, i još važnije o neshvatljivoj Ijudskoj spremnosti na Zlo i čudesnoj Ijudskoj snazi da to zlo otrpi i izdrži.

O autoru Rezaku Hukanoviću

Rezak Hukanović rođen je 1949. u Prijedoru. Do knjige “Deseta vrata pakla” objavio je šest zbirki pjesama.

Prije rata se bavio novinarstvom, te je povremeno radio na lokalnom radiju. Bio je vlasnik privatne radio stanice u Prijedoru koja mu je oduzeta nakon njegovog hapšenja u maju 1992.

Za vrijeme izbjeglištva u Norveškoj bio je glavni urednik lista Moja BiH.

Promociju organizuje Centar za kulturu – Narodni univerzitet u Konjicu.

Slični članci

Back to top button