BiHDruštvoPolitika

Godišnjica smrti Nijaza Durakovića: SDP-ovci dijele njegovu poznatu izjavu o Lagumdžiji

Tužnih jedanaest godina od smrti uglednog profesora i nekadašnjeg predsjednika SDP-a Nijaza Durakovića obilježava se danas.

Inače, Duraković je bio posljednji predsjednik Predsjedništva Centralnog komiteta SK BiH i prvi predsjednik SDP-a BiH. Bio je nositelj transformacije Saveza komunista BiH u SDP BiH 1991. U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bio je zajedno s Alijom Izetbegović član ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda. Na čelu SDP-a BiH ostao je do 1997. 

Nakon toga SDP BiH preuzeo je Zlatko Lagumdžija s kojim je Duraković ušao u sukob te konačno napustio SDP BiH 2002., a njegov snimak kada je govorio da će Lagumdžija uništiti SDP se često objavljuje na društvenim mrežama, a pogotovo sada u kontekstu izbora Zlatka Lagumdžije za ambasadora u UN-u od stranke člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je jedan od onih koji je podijelio poznati snimak.

– Još pamtimo njegove proročanske riječi. Nažalost, ne učimo iz njih. Nek mu je vječna slava i hvala – napisao je.

Iz SDP-a su se također danas sjetili bivšeg predsjednika. Oni su podijelili jedan od njegovih citata:

– Pa dokle, drugarice i drugovi moji, sestre i braćo, držati okove na očnim kapcima? Čelični vragovi sravnjuju sa zemljom Vukovar i pola Hrvatske, a mi se samo nadamo da će nas njihova vatra zaobići i nestati? Miris tamjana se širi Bosnom i Hercegovinom i prijeti da upali mnoge opasne vatre za koje i ne slutite da su nam tako blizu.

Također je delegacija SDP-a posjetila njegov grob.

Avaz.ba

Slični članci

Back to top button