BiHKonjicSportVijesti

KONJIC Lana Pudar i Nedžad Husić najbolji sportisti BiH u 2022.

U organizaciji Sportskog saveza u BiH u Kongresnoj dvorani hotela Garden City u Konjicu je održan 78. izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa u BiH u 2022. godini, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica.

Titule najboljih ponijeli su Lana Pudar u ženskoj i Nedžad Husić u muškoj konkurenciji.

U kategoriji paraolimpijski sportovi nagradu je osvojio Sabahudin Delalić, a klubova OKI Fantomi.

Za najuspješnije državnu selekciju izabrana je Ženska košarkaška reprezentacija BiH, a za najuspješnije klubove u muškoj, Košarkaški klub „ Igokea i Klub dizača tegova „Bosna“, a u ženskoj konkurenciji, Plesno sportski centar „Virus“ iz Bihaća.

U kategoriji najuspješniji trener, titulu je ponio Haris Husić, a Ifet Mahmutović u paraolimpijskim sportovima.

Za najuspješniju juniorku izabrana je Jasna Đerić, a juniora Amil Tutuć. Najuspješnija kadetkinja je Iman Avdić, a kadet Nino Šeremet. Za najuspješnije sportiste – studente izabrani su Aleksandra i Anđela Samardžić.

Posebno priznanje za ostvareni vrhunski rezultat „Mediteranske Igre Oran 2022“ dobili su Lana Pudar, Larisa Cerić,Toni Miletić, Anđela Samardžić, Nejra Sipović, Hamza Turulja i Rijad Džuho.

Na tradicionalnoj manifestaciji dodijeljene će se nagrade i sportistima i ekipama za ostvarene vrhunske rezultate u 2022. Dobitnici su: Mahir Džuho, Mustafa Hebib, Streljački klub „ Sarajevo“, Nikola Drobnjak, Adnan Alagić, Senad Ćatić, Anes Bostandžić, Edin Puhalo, Emina Sipović, Marija Jokić, Vidak Maljević, Pavle Dujaković I Jasmina Merdić.

Specijalna priznanja za doprinos, popularizaciju i razvoj sporta u BiH dobili su: Siniša Gatarić, Hajrudin Zekić, Majo Ćesko, Kemal Šerifović, Matea Mejdančić, Admir Drinjić, Nermin Begić, Fikret Selman, Don Ante Ledić, Ognjen Pavlović, Almir Karkelja, Samir Šarić i Muradif Durmić – Terzo. Posebno priznanje za Naučno istraživački rad dobio je Amel Mekić.

Specijalnu nagradu ”Boro Glušac” dobio je sportski novinar Ismet Nimanović, a nagradu „Nusret Nućo Čaušević“ šahista Ismet Mešić.

Nagradu za Životno djelo u sportu dobili su Nihad Baljak, Zlatan Saračević,
Mirsad Fazlagić i Đahid Muratbegović.

Šefko Nuhanović dobitnik je specijalne nagrade posthumno.

Košarkaš Džanan Musa proglašen je za ambasadora bh. sporta u 2022., dok su posebna priznanja „Mirza Delibašić“ i „Ivica Osim“ pripala Zineidu Muliću, odnosno Edinu Džeki.

Posebno priznanje Sportska ličnost decenije dobio je Hasan Salihamidžić.

Snimak manifestacije Izbor sportiste godine gledajte ove nedjelje od 20 sati na Hayat TV.

(Kerim Priganica)

Slični članci

Back to top button