BiHVijesti

Prvi put u Federaciji BiH: Status zaštićenih prijavitelja dobile dvije osobe

foto: Fena

Od početka primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji je na snagu stupio 1. januara ove godine, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS donio je odluku da se u dva predmeta osobama dodijeli status zaštićenih prijavitelja korupcije.

Inače, dvije osobe su nakon prijave korupcije u javnom sektoru Kantona Sarajevo zatražile od Ureda, na čijem je čelu Erduan Kafedžić, status zaštićenih prijavitelja korupcije.

Veliki iskorak

– Ovo je prvi put da se u Federaciji BiH dodijelio status zaštićenog prijavitelja, a sve na osnovu zakona koji je stupio na snagu početkom godine – kazao je Kafedžić za „Avaz“.

On je istakao da svi prijavitelji korupcije, ukoliko se osjećaju ugroženo, mogu podnijeti zahtjev da dobiju status zaštićenog prijavitelja korupcije te da je ovo veliki iskorak u borbi i prevenciji korupcije.

– Prijavitelji korupcije u KS više nisu bez zaštite – naveo je Kafedžić.

Vrijednosti EU

Ovo važno pitanje također je u fokusu međunarodne zajednice jer se duboko dotiče ljudskih prava, sloboda, pravne sigurnosti, što i jesu primarni ciljevi i vrijednosti EU.

avaz.ba

Slični članci

Back to top button