DruštvoKonjic

MIRSAD ČUKLE Konjic 2022.-2122. 

Mnogo tekstova ispisali smo u protekloj godini,povodom 640 godina pisane povijesti grada, (1382-2022.), a šta napisati kako će Konjicu izgledati za 100 godina ispred nas? 

Veoma kompetentni sagovornici rekli su da Konjic nikad do sada nije iskoristio sve svoje mnogobrojne razvojne potencijale, pogotovo ne ljudske resurse. Kako ih objediniti, osloboditi  sve potencijale i skrenuti pažnju svijeta na sebe?

Jedna od mogućnosti jeste da visoko stručna ekipa napravi analizu dosadašnjeg razvoja, (promjene u broju i strukturi stanovnika, potencijali u turizmu, poljoprivredi, industriji, hidropotencijali, kulturno naslijeđe…), te da se o tom dokumentu provede dobro organizovana javna rasprava, a da se poslije toga naprave tri velike međunarodne konferencije ili okrugla stola o budućnosti grada i općine Konjic. 

Uz opširne teze sa relevantnim podacima, dostavljene probranim učesnicima, možda trodnevne konferencije-okruglog stola, rasprava bi se vodila o razvoju ekonomije, ekologije, zdravstva, školstva, kulture, sporta, demokratije, marketinga grada…

Šta planiraju državni organi, šta gradovi u okruženju, kakva su iskustva najrazvijenih gradova u svijetu, kako i kuda širiti grad ili povećavati kvalitete života u gradu, kako koristiti željeznički saobraćaj i budući autoput, šta planiraju evropski fondovi za razvoj i kako doći do njih? 

 Naše današnje odluke određuju kako će živjeti buduće generacije, pa je zbog toga odgovornost današnjih donosilaca odluka-vlastodržaca ogromna. Jedan od naglašenih problema dosadašnjeg razvoja grada jeste nedovoljno stručno planiranje i korištenje javnog prostora koji nije neograničen. 

Mirsad Čukle /novikonjic.ba

Slični članci

Back to top button