BiHVijesti

Kasne isplate dječijeg dodatka u Federaciji BiH, porodicama neisplaćeno 30 miliona KM

foto: akta.ba

Novi Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, stupio je na snagu 8.10. 2022. godine.  Međutim, isplata dječijeg dodatka do danas nije otpočela, čime su porodice dovedene u nevjericu a one kojima je ovo jedini izvor finansiranja na rub egzistencije.

Udruženje “Prodice tri plus” danas je uputilo dopis Ministru rada i socijalne politike, Vesku Drljači, u kojem su istaknuli svoje nezadovoljstvo zbog neisplaćivanja dječijeg dodatka na prostoru cijele Federacije, i traže da se hitno krene sa isplatom za sve porodice koje ostvaruju ovo pravo.

U dopisu je navedeno da se već tri mjeseca čeka na početak isplate dječijeg dodatka tj. da isplatae od usvajanja novog zakona nisu realizovane.

“S obzirom na to da pravo na dječiji dodatak ostvaruje 90.000 djece, porodicama je samo u posljednja tri mjeseca zbog neimplementacije ove mjere onemogućeno pravo na raspolaganje novcem u iznosu od 30 miliona KM”, navedeno je u dopisu.

Naime, roditelji i djeca koji su korisnici dječijeg dodatka pripadaju jednoj od najranjivijih kategorija našeg društva. Kao takve, zakonski su ostvarile pravo na dječiji dodatak koji je stupio na snagu 09.10.2022.

Nažalost, dječiji dodatak roditeljima-korisnicima nije isplaćen već tri mjeseca.

Podsjećamo, o čemu je i Akta.ba pisala da je dječijim dodatkom od 103KM i brojem djece u Federaciji BiH koja po novom Zakonu ostvaruju pravo na njega a čiji broj prelazi 90.000 korisnika, na ovaj način, neisplaćivanjem, onemogućeno pravo na raspolaganje novcem u ukupnom iznosu od skoro 30 miliona KM.

Međutim ovako dug period nerealizacije isplate kao i neizvjesnost kada bi zaostali dječiji dodaci mogli biti isplaćeni, roditelje-korisnike dovodi u nevjericu kao i nezavidnu finansijsku situaciju.

Ne treba izostaviti ni činjenicu da postoje porodice korisnici dječijeg dodatka kojima su ova primanja jedini izvor finansiranja.

Iz Udruženja za Akta.ba su kazali da je s njihove strane postojalo razumijevanje da je promjena zakona dovela u iskušenje administraciju resornog ministarstva, ali je neisplata, roditelje dovela u nevjericu, a one kojima je ovo jedini izvor finansiranja na rub egzistencije.

“Očekujemo hitnu reakciju federalnog ministarstva kako bi se (čim prije) počelo sa isplatom dječijeg dodatka, kao i sa isplatom svih zaostalih dječijih dodataka do sada – zaključili su iz Udruženja “Porodice tri plus”, kazali su iz Udruženja.

akta.ba

Slični članci

Back to top button