BiHDruštvoKultura

Dino Merlin: “Alija Izetbegović je bio, ustvari, jedan Nelson Mandela. Cijeli život u zatvoru zbog ideala

Pjevač Dino Merlin decenijama gradi muzičku karijeru u kojoj je snimio veliki broj hitova i održao koncerte za pamćenje.

Pored uspješne karijere, jedna od najvećih zvijezda na našim prostorima uživa i u porodičnom životu. Sa suprugom Amelom Dino je od svoje sedamnaeste godine, par je nakon pet godina veze riješio da se vjenča, a u braku su dobili dvoje djece.

Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu ostao je u svom gradu u kojem dan danas živi. Prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića susreo je više puta. O tome kako je nastala pjesma “Da te nije Alija” još jednom je objasnio piše Crna-Hronika.

“Alija Izetbegović je bio ustvari jedan Nelson Mandela. Cijeli život u zatvoru zbog ideala. Izašao je iz zatvora, ušao u rat, završio se rat i preselio. To je jedna tragična sudbina. Jedan čovjek koji je imao tu misiju da stane na čelo svih nas koji smo ujedinjeni u tome da nam je načinjena nepravda.

Alija Miladin je jedan mladić iz mog komšiluka koji je sa istom tom idejom, ludo hrabar branio ovu zemlju. Ja uopšte ne znam šta je sporno? Pjesma “Da te nije Alija” po stoti put ću ponoviti je posvećena i Aliji Izetbegoviću i Aliji Miladinu i svakom Aliji i svakom Miladinu koji su stali u odbranu onih ideala, u čiju odranu su stali i Susan Sontag i Bono Vox i svi oni velikani Bernard- Henri Levy i sav misleći svijet i svi mi koji smo ujedinjeni u tome da nam je učinjena nepravda i da se protiv te nepravde treba boriti” – izjavio je Dino Merlin.

Slični članci

Back to top button