Pravo na prvu stipendiju i subvenciju iz ovogodišnjeg konkursa za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja HNK u akademskoj 2022/2023. ostvario je 1.151 student, od prijavljenih njih 1.179, čime je broj stipendista premašio 3.000.

Od 1.150 studenata, njih 1.120 će koristit pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uvjete za subvenciju smještaja u studentskim domovima.

Podrška za 125 naučnika

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašid Hadžović ističe kako će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 iznositi 150 maraka, a subvencije smještaja umjesto 189 iznosit će 230 maraka.

”Time su Ministarstvo i Vlada HNK-a nastavili proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja”, rekao je Hadžović.

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK-a, Ministarstvo je uz saglasnost kantonalne vlade donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uvjete dobili sredstva po ovom javnom pozivu. ”Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinanciranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekt u HNK-u realizira drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali podršku mladim naučnicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i naučnih radova”, naglasio je ministar Hadžović.

Program stipendiranja Vlade HNK-a premašio 3000 studenata

Javni poziv za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK-a, kao i protekle godine obuhvatao je pet programa, a pravo na sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija) ostvarila su 54 doktoranta. Pravo na sufinanciranje naučno-istraživačkog/umjetničko-istraživačkog rada u sklopu izrade doktorske disertacije ostvarilo je 5 doktoranata, pravo na sufinanciranje troškova odbrane doktorske disertacije 12 doktoranata, pravo na sufinanciranje objavljivanja znanstveno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanja na međunarodnim konferencijama ostvarila su 33 doktoranta i podršku izdavanju novije naučne i stručne literature, te univerzitetskih udžbenika dobio je 21 doktorant.

Širi plan

Kako je ranije istaknuto iz Vlade HNK-a, odgoj i obrazovanje Vlada je postavila kao jedan od najbitnijih prioriteta u svomu radu. ”Sve to na tragu je širega plana demografske obnove i zadržavanja mladih na ovim prostorima, uz nezaobilazan rast i razvitak kroz osiguranje stalnoga poboljšanja općega standarda i života i obrazovanja i rada”, naglasio je premijer HNK-a Nevenko Herceg, povodom odluke o dodjeli stipendija i subvencija. Posebno je izrazio zadovoljstvo odlukom Vlade kojom su povećane studentske stipendije, čime je obuhvaćeno više od 3.000 studenata s prostora HNK-a koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja. ”Na to imamo pravo biti ponosni”, konstatirao je Herceg, napominjući kako ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju te kako je već neko vrijeme poticao na donošenje ovakve odluke, koju su prihvatile i kolege zastupnici i ministri, odnosno čelnici kantonalnih resora. 

Pola miliona maraka istraživačima

Podsjetio je da su prvi u kantonu pokrenuli programe podrške mladim naučnicima, a da je već poznato kako na ‘leđima’ ovog kantona počivaju najveća novčana izdvajanja za niz središnjih nacionalnih, univerzitetskih, zdravstvenih, kulturnih, prosvjetnih, medijskih, sportskih i drugih institucija. Po njegovim riječima, samo lani za podršku mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK-a izdvojeno je pola miliona maraka.

”Pomogli smo i sufinanciranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), sufinansiranje naučno-istraživačkoga rada u sklopu izrade disertacije, sufinansiranje troškova odbrane disertacije, sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i sudjelovanja na međunarodnim konferencijama, itd.”, podsjetio je Herceg.

– Pročitajte više na: https://bljesak.info/sci-tech/obrazovanje/stipendije-u-hnz-150-umjesto-120-km/407529?fbclid=IwAR3UijC8mWL66MZd1EB6Q1If2mxua_BgM8qL57dm4gS1ewalin0w73f9lCg

By nk 2

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *