BiHPolitikaVijesti

Odbijen zahtjev Bošnjaka, neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a će stupiti na snagu

Vijeće naroda Republike Srpske danas je u Banjoj Luci razmotrilo odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub bošnjačkog naroda u vezi sa ranije osporenim Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a.

Zahtjev za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog intetesa o Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a kojeg je Ustavni sud BiH ranije proglasio neustavni, nije odbio potrebnu većinu u Vijeću naroda RS-a i sada se upućuje na zajedničku komisiju tog tijela i NSRS-a.

Tu se zahtjev vjerovatno neće uvažiti zbog SNSD-ove vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a koja je drugi put usvojila već osporen entitetski zakon o imovini.

Tada će se raspravljati o tekstu zakona, a nakon toga će odluku o njemu dati Ustavni sud RS-a.

“Ovdje se uopšte ne radi o vitalnom nacionalnom interesu , niti je ugrožen interes niti jednog naroda koji živi na teritoriji RS-a. Sud će dati konačnu odluku”, kazala je predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić.

Komentirala je i da li očekuje da će na državnom nivou uskoro biti regulisano pitanje državne imovine.

“Kada se konstituište vlast, vjerujem da će to biti tema u narednom periodu. Mi smo ovdje Vijeće naroda koje je imenovano nametnutim ustavnim rješenjima. Kada je u pitanju Federalni zakon o šumama, tamo stoji da je to državna imovina, ali koja je u vlasništvu FBiH”, dodala je.

Poruka sa današnje sjednice Vijeća naroda je da će nakon okončanja procedure u NSRS-u zakon stupiti na snagu jer se zahtjev onda šalje na entitetski Ustavni sud koji takve zahtjeve najčešće odmah odbacuje, što je bio slučaj i sa prethodnim Zakonom o imovini RS-a i ne ulazi u meritum.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button