BiHNekategorisano

Suho meso omiljeno balkansko predjelo, da li je zdravo ili ne?

Gotovo da nema slavljeničke gozbe u BiH koja ne sadrži domaće suho meso. Suho meso, domaći sir. paradajz, idealna kombinacija meze, doručka, ručka, večere, ma koji god obrok da odaberete, s njim pogriješit ne možete.  Zato nije ni čudo da prerada mesa u razne vrste pršuta i suhomesnatih proizvoda ima relativno najdužu historiju.

Suho meso je osnovni sastavni dio meze, tipičnog balkanskog predjela.

Ali, koliko god to obožavamo da jedemo, toliko su i pojedina istraživanja pokazala da su suhomesnati proizvodi kancerogeni, ali nutricionisti skoro jednoglasno tvrde da su rizici neznatni ako ove namirnice jedete u umjerenim količinama.

“Namirnice kao što su usoljeno meso i suhomesnati proizvodi sadrže nitrate i nitrite, koji se u želucu pretvaraju u nitrozamine. To su opasne kancerogene supstance, ali samo za neke vrste životinja, dok nije potvrđeno da imaju negativno dejstvo na ljudsko zdravlje”, kaže Mirjana Ljutić, nutricionistkinja.

Ona dodaje da, ako se raznovrsno hranite i povremeno jedete suhi vrat ili goveđu pršutu, nema razloga da brinete.

“Osušeni, pa odimljeni proizvodi mogu da se čuvaju veoma dugo, a pri tom možete da ih spremate na razne načine. Ne morate da ih jedete samo u sirovom stanju, već možete i da ih kuhate ili pečete. Ovakvo meso ima izuzetnu energetsku vrijednost i dobra je hrana za hladne dane”, savjetuje Ljutićeva.

Što se tiče zdravstvenog utjecaja na naš organizam, najvažnije je suhomesnate proizvode kombinirati sa svježim povrćem, voćem ili fermentiranim povrćem kako bi se poništilo štetno djelovanje prekomjernog unosa soli s kojim svi imamo problema. Preporučena dozvoljena količina soli je 5-6 g dnevno, a u 100 g suhog mesa ima 8 g soli, tako da nikako ne trebamo pretjerivati. Meso samo po sebi sadrži samo vitamine B kompleksa, pa uz njega, a posebno ako je procesuirano na bilo koji način, treba unositi što više vitamina C te drugih vitamina. U prošlosti se suho meso najviše jelo zimi i u proljeće jer su se životinje tovile preko ljeta i u jesen kada su se i klale, pa se meso konzerviralo. U to doba godine u našim se krajevima jelo i jako puno jabuka i kiselog povrća, ali običaji su se promijenili od kada se počelo s masovnim uzgojem životinja, što se desilo relativno nedavno, tako da trebate obratiti pažnju na to s kojim namirnicama ga kombinujete.

Slični članci

Back to top button