JablanicaVijesti

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u snježnom ruhu (Foto)

Memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici predstavlja spomen – kompleks vezan za obilježavanje Bitke na Neretvi. U cilju cjelovitog i dostojanstvenog obilježavanja ovog događaja, 12. novembra 1978. godine povodom obilježavanja 35-e godišnjice Bitke na Neretvi otvoren je Memorijalni kompleks u Jablanici u čijem sastavu se nalazio i Spomenik na Makljenu kod Prozora, autora Boška Kućanskog. Kompleks u Jablanici i Spomenik na Makljenu  svečano je otvorio Josip Broz Tito.

Slijedeći tadašnju praksu izgradnje memorijalnih muzeja na autentičnim historijskim lokacijama i kompleks u Jablanici je izgrađen na mjestu gdje se desio ključni trenutak operacije, sudbonosni prelaz preko rijeke Neretve i spas ranjenika i bolesnika, dok je Spomenik na Makljenu izgrađen na mjestu na kojem su partizani vodili odlučujuće borbe za spas centralne bolnice. Spomenik na Makljenu je kasnije predat na upravljanje Općini Prozor.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine Historijsko područje – memorijalni kompleks Bitka na Neretvi u Jablanici proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Jablanicu je jučer prekrio snježni pokrivač, slično kao i marta 1943. godine, kada je Jablanica bila u fokusu svih zaraćenih strana u Drugom svjetskom ratu.

Novi, snježni izgled Memorijalnog kompleksa zabilježio je uspješni bh. fotograf , Dženad Džino.

” Za nepuna dva mjeseca napunit će se 80 godina od “Bitke na Neretvi”, “Bitke za Ranjenike”, “Četvrte neprijateljske ofanzive” ili “Operacije Weiss”. Sve su to nazivi za ono što se dešavalo tih dana od Ivan Sedla, preko Konjica, Jablanice i Prozora. Preko porušenog mosta na Neretvi prema tek oslobođenoj teritoriji, tih dana je prešlo preko 20 000 partizana i preko 4 000 ranjenika. Kao rođenom Jablaničaninu i partizanskom unuku, dužnost i obaveza mi je sjećati se tog vremena i čuvati ga od zaborava” poručio je Džino.

Fotografije koje je Dženad Džino zabilježio pogledajte u galeriji.

Slični članci

Back to top button