HercegovinaVijesti

Mostar: Dodijeljene Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice

foto: Fena

Na prigodnoj svečanosti u Mostaru dodijeljene su Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice (NIN) u Bosni i Hercegovini, kao najvrijednije priznanje među edukatorima i edukatoricama na svim nivoima obrazovanja.

NIN već sedam godina glasno promovira i slavi nastavničku profesiju kao ključni indikator kvalitetnog obrazovanja u BiH, a na svečanosti u Mostaru okupio je 40-ak nastavnika iz čitave BiH nominiranih u pet kategorija od vrtića do srednjih škola.

Od 2019. godine NIN je prepoznat i kao dio velike porodice Global Teacher Award, najprestižnije nagrade za nastavnike u svijetu.

Cijeli proces dodjele nagrada, od prikupljanja inovativnih praksi do svečane ceremonije dodjele, organizirao je Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Zajednica inovativnih nastavnika/ca uz pomoć partnera i prijatelja.

Nedim Krajišnik, izvršni direktor COI Step by Step, kaže kako je univerzalna poruka Nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice, namijenjena ne samo onima koji su ove godine dostavili svoje prakse žiriju nego i cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Ovo je projekt za koji se već dugi niz godina zalažemo u BiH i ono što mislimo, a vjerujemo i drugi ljudi, bilo latentno ili direktno da dijele s nama, da su nastavnici ključni faktor u svakom društvu. Bez ikakvih floskula nas interesira kvalitet i nastavnička izvrsnost i da okupljamo nastavnike i nastavnice cijele BiH koji se zalažu za jedno, a to je dijete”, kazao je izvršni direktor COI Step by Step uoči dodjele 7. nagrade za inovativne nastavnike i nastavnice.

Žiri koji se sastojao od pet članova prošlogodišnjih pobjednika u svim kategorijama, jedne osobe ispred Centra za obrazovne inicijative (COI) ‘Step by Step’ i tri sveučilišna profesora s javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini, odabrao je od 50 nominiranih, po 10 za svaku od 5 kategorija.

Pobjednici će u svakoj kategoriji dobiti novčanu nagradu u iznosu od 1.500 KM.

Svi nominirani nastavnici i nastavnice dobili su i specijalne plakete i priznanja.

Nominirani Miro Naletilić, inače školski knjižničar u Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg, a koji je osnivao učenički čitalački klub koji usko sarađuje s Odjelom s teškoćama u razvoju djece, objašnjava kako je ‘lajtmotiv’ kluba da svi budu skupa u svim akcijama te literarnim i drugim takmičenjima.

Profesorica fizike Enida Musić u Gimnaziji “Muhsin Rizvić” Kakanj, nominirana za nagradu u kategoriji predmetni nastavnici u BiH, kaže kako je njezina inovativna praksa korištenje advina u fizici i formativno ocjenjivanje u tom predmetu.

Novina koja se uvodi ove godine su i dvije specijalne nagrade, a ovo je prvi put otkako se realizira manifestacija da se dodjeljuje nagrada publike u svih pet kategorija.

Inače, cilj dodjele godišnje nagrade je prepoznati i promovirati one pojedince i pojedinke koji daju nemjerljiv doprinos razvoju odgoja i obrazovanja, predane i posvećene profesionalce koji svaki dan u vrtiću ili školi pretvaraju u čarobnu avanturu učenja i otkrivanja, piše fena.ba.

Slični članci

Back to top button