BiHPolitikaVijesti

CIK danas šalje potvrdu: Svih 19 kandidata za državne ministre i zamjenike prošli provjere i ispunili uvjete

Svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine prošli su provjere i ispunjavaju uvjete za kandidaturu.

Ovo je danas utvrdila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine koja je na sjednici usvojila izvještaj o izvršenim provjerama predloženih kandidata uz prijedlog da se izda potvrda.

Ovaj izvještaj sadrži i obrazac potvrde CIK-a te će sav materijal odmah danas biti dostavljen novoimenovanoj predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto (HDZBiH). Na sjednici je rečeno da su izvršili provjere svih 19 kandidata na osnovu službenih evidencija i na osnovu podataka iz obrazaca. Kako je i predloženo, ovi obrasci će biti dostavljeni i Agenciji za prevenciju korupcije BiH na provjere po Zakonu o sukobu interesa.

Kandidati koji su predloženi i provjereni su Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su Ljiljana Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine, Muhamed Hasanović (SDP) za zamjenika ministra finansija, Elvir Mahmuzić (SDP) za zamjenika ministra pravde, Ivica Bošnjak (HDZ) za zamjenika ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić (HDZ) za zamjenika ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović (SNSD) za drugog zamjenika ministra odbrane, Ognjen Janjić (DEMOS) za zamjenika ministra prometa i komunikacija, Marijana Mojić (Ujedinjena srpska) za zamjenicu ministra civilnih poslova, te Duška Jurišić (Naša stranka) za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Očekuje se da će Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iduće sedmice održati hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti potvrđeno novo Vijeće ministara BiH.

Iz Vijeća ministara BiH jučer je saopćeno da je Krišto od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dobila izvještaj o 12 kandidata za ministre i zamjenike ministara. Preostaje da stignu izvještaji i o preostalih sedam kandidata.

Faktor

Slični članci

Back to top button