DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

UNAPRIJEĐENJE Usluge ultrazvučnog pregleda dojki uskoro pružaju i domovi zdravlja

FOTO: Google, ilustracija

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K izdvojio je dodatna sredstva za unaprjeđenje prava osiguranika i smanjenje listi čekanja za ultrazvuk dojke. Riječ je o vrlo važnom pregledu posebno za žene koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu. 

Kako je kazala direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, mr. sc. Ana Vidačak dr. med., vodeći se listom čekanja za ultrazvučni pregled dojke koji se trenutno radi samo u bolnicama Zavod je izdvojio određena finansijska sredstva kako bi i domovi zdravlja, koji imaju uslove, počeli pružati ovu uslugu osiguranicima. Za ovakav iskorak Zavod se odlučio zbog povećanja dostupnosti ovog važnog pregleda osiguranicima kao i zbog smanjenja listi čekanja u ugovornim bolnicama. 

 „Koliko je bitno da žene dođu na svoj prvi ultrazvučni pregled jednako tako je bitno da i one žene koje boluju ili su preboljele karcinom dojke imaju svoje redovne preglede“, rekla je direktorica Vidačak. 

Kada su u pitanju ostale radiološke usluge, konkretno magnetna rezonanca, u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ/K su svjesni kako unutar bolnica postoje značajne liste čekanja što nije problem samo u Hercegovačko – neretvanskom kantonu i Federaciji BiH, već i u zemljama regije pa i šire, što nije razlog da Zavod ne reagira na navedeni problem.  

„Iz bolnica smo dobili službenu informaciju kako ne postoje liste čekanja za magnetnu rezonancu za onkološke pacijente, odnosno kako se onkološki pacijenti zbrinjavaju u roku od najviše mjesec dana. Što se tiče ostalih neonkoloških pacijenata tu još uvijek tražimo najbolje rješenje. Ja se nadam da ćemo u što kraćem roku, zajedno sa zdravstvenim ustanovama, iznaći rješenje kojim će osiguranici biti zadovoljni“, istaknula je direktorica Vidačak.  

Za pružanje usluge CT – a za onkološke pacijente nema listi čekanja i općenitu na ovu vrstu usluge ne čeka se dugo, a po pitanju PET CT dijagnostike direktorica Vidačak je navela kako osiguranici nemaju poteškoća u realizaciji ove usluge. 

„U proteklih godinu i pol dana Zavod je osiguranicima osigurao mogućnost da umjesto jednom, ukoliko postoji potreba, dva puta godišnje mogu izvršiti ovu pretragu na teret sredstava Zavoda. To je jedna novost i segment unaprjeđenja koji ima za cilj povećanje zadovoljstva osiguranika.“ 

Zavod je osigurao i novac za imunoglobuline i biološku terapiju. Pacijenti su imali poteškoće u dobivanju ove terapije pa je Zavod osigurao dodatna sredstva od 500.000 KM Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar koja pacijentima, u slučaju potrebe, osigurava dostupnost ove terapije. Isto tako, pacijentima kojima je potrebna biološka terapija koja nije na bolničkoj listi i koju ne podržava Fond solidarnosti zbrinut će Zavod na način da će sufinansirati tu specifičnu terapiju. 

Slični članci

Back to top button