JablanicaVijesti

Načelnik Općine Jablanica u radnoj posjeti Gradu Tuzla

foto: Općina Jablanica

Vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća, Nataša Perić, primili su jučer u radnu posjetu načelnika Općine Jablanica, Damira Šabanovića. Tokom sastanka u Gradskoj upravi razmijenjena su iskustva i prakse iz nadležnosti lokalne samouprave, sa posebnim akcentom na aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja, poduzetništva i podrške mladima i socijalno osjetljivim grupama u razvoju poduzetničkih ideja.

Jedan od razloga moje posjete jeste antifašistički stav u Tuzli i antifašističko razmišljanje u Jablanici. To je naša poveznica, a ja imam običaj reći da je antifašizam univerzalna ideja koja je ujedinila sav normalan svijet. Razgovarali smo o iskustvima u lokalnom ekonomskom razvoju, o onome što je Tuzla uradila u zadnjih dvadeset, a naročito posljednjih desetak godina i onome što se namjerava raditi. Predstavio sam programe koje realizujemo u Jablanici i one koje tamo planiramo raditi. Ono što je moguće, mi ćemo preuzeti u Jablanici, naravno, nadam se da će i nešto iz naših iskustava biti korisno za Tuzlu. Najvažnije je da sarađujemo, da znamo ko smo jedni drugima, ipak se više od 70% problema građana rješava na nivou lokalne zajednice. Zbog toga je potrebna intenzivna saradnja načelnika i gradonačelnika, bez obzira iz kojih političkih opcija dolaze”, – izjavio je načelnik Općine Jablanica, Damir Šabanović.

Ja mislim da se načelnici i gradonačelnici u cijelom svijetu najbolje razumiju, obzirom da su nam problemi zajednički. Drago mi je da nas je načelnik Šabanović posjetio, obzirom da nas povezuje ključna nit, a to je njegovanje zajedničkog života i antifašizma. Ono o čemu smo danas razgovarali jeste razmjena prakse u oblasti ekonomskog i društvenog razvoja, te energetske efikasnosti. Predstavili smo prakse koje razvijamo u lokalnim zajednicama, te smo naišli na dosta dodirnih tačaka, ali smo uvidjeli i različitosti, gdje ćemo sigurno određene prakse i ideje preuzeti i inkorporirati ih u našu praksu u budućem periodu, a vjerujem da će i neke od naših praksi biti korisne za Jablanicu. Veoma je važno da razgovaramo i razmjenjujemo iskustva, jer su nama građani u fokusu rada.
Cilj nam je da konstatno radimo na unapređenju modela podrške našim građanima i privrednicima, kako bi oni bili još bolji i kvalitetniji, te na takav način kontinuirano pravili iskorake u kvalitetnijoj realizaciji sredstava planiranih u budžetu grada
”, – izjavio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, delegacija je položila cvijeće i odala poštovanje žrtvama zločina na Kapiji, te posjetila Kuću bosanskog jezika i spomenik bosanskom srednjovjekovnom kralju Tvrtku I Kotromaniću u Gradskom parku.

Općina Jablanica

Slični članci

Back to top button