BiH

Ova namirnica je posljednjih mjeseci najviše poskupjela

Kod kupovine hrane u prodavnicama, tržnim centrima, građani mogu svjedočiti svakodnevnom povećanju cijena. Na dnevnoj bazi se mijenjaju i cijene higijenskih proizvoda, odjeće, obuće…

U Federalnom zavodu za statistiku kažu kako su potrošačke cijene u prvih devet mjeseci 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine porasle za 14,9 posto.

Brašno poskupjelo za 41,2 posto

– Cijene hrane i bezalkoholnih pića u prosjeku su porasle za 21,5 posto. U grupi “hrana” cijene su porasle za 22,3 posto. Poskupljenja su zabilježena na svim prehrambenim proizvodima, a najveći porast cijena zabilježen je kod ulja 62,6 posto, brašno i ostali proizvodi od žitarica 41,2 posto, maslaca 27,3 posto – navode u Federalnom zavodu za statistiku.

Građani koji imaju kućne ljubimce navode kako je enormno poskupjela hrana za pse i mačke.

– Nemoguće ne primijetiti koliko je poskupjela hrana za životinje. Recimo jedno pakovanje hrane koje sadrži četiri kesice prije samo dva mjeseca se moglo naći za 2,80 KM i tri KM, a sada je 4,30 KM.

Dostavljači da bi dodatno zaradili otvore pakovanje i prodaju kesice iz pakovanja pojedinačno pa je jedna kesica hrane za mačku 1,25 KM. Konzerve hrane za životinje su preskupe, sada nema ispod dvije KM, a prije dva mjeseca ta ista konzerva je koštala 1,25 KM.

Ne znam da li iko kontroliše ove cijene. Pa svaki dan kada uđete u prodavnice druga je cijena. To naglas pričaju i prodavači – priča nam starija Sarajka.

“Najmanja konzerva tunjevine i to najjeftinija je 1,80 KM”

Kaže da više nije u stanju kupiti školjku jaja.

– Je li suvišno kazati da je školjka jaja sada 11 KM!? Meso više ne znam ni koliko košta. Jedan manji parizer je koštao 1,15 KM, a sada je 1,50 KM. Preko noći ode za 35 feninga. Najmanja riba tunjevina u konzervi i to ona najjeftinija je 1,80 KM. Ma sve je otišlo – priča.

Savez samostalnih sindikata BiH je izračunao da je potrošačka korpa za decembar 2022. godine koštala blizu 3.000 KM, tačnije 2.991,44 KM.

Faktor

Slični članci

Back to top button