BiHHercegovinaPolitikaVijesti

Novoizabrani delegati u Domu naroda FBiH preuzeli mandate i položili zakletvu

Novoizabrani delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine preuzeli su svoje mandate na današnjoj Konstituirajućoj sjednici u Sarajevu, a potom položili zakletvu.

Na početku sjednice prisutnima se obratio Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

“Sada slijedi izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, kao i po pet delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda za Dom naroda Parlamenta BiH. I to se sprovodi odmah po sazivanju Konstituirajuće sjednice. Želim vam dobro zdravlje i svekoliki uspjeh u radu”, rekao je u svom obraćanju Arnautović.

Prema nametnutim amandmanima visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta sada u Dom naroda FBiH broji 80 delegata a ranije je bilo 58.

Potom su usvojili dnevni red na kojem su izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije Doma naroda, Izvještaj Privremene mandatno-imunitetske komisije, Izbor privremenih radnih tijela Doma naroda i to Privremene komisije za izbor i imenovanja, Privremene administrativne komisije, Privremene zakonodavno-pravne komisije i Privremenog odbora za ekonomsku i razvojnu politiku, finansije i budžet Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Tu su i izbor predsjedavajućeg i potpredsjedavajućih Doma naroda FBiH, kao i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Imenovana je Privremena mandatno-imunitetska komsija, čiji je predsjednik Vibor Handžić, zamjenik Tomislav Mandić a članovi su Ivan Odak, Irma Memidžan, Mladen Lonić, Izet Hajdarević i Dragana Damjanović.

Slični članci

Back to top button