BiHVijesti

FHMZ: Danas oblačno sa kišom, na planinama snijeg

foto: pixabay

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planina će padati snijeg. Obilnije padavine na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne, lokalno je moguće i u centralnim područjima. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima se očekuju olujni udari juga brzine 60-75 kilometara na sat. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7 stepeni, na jugu zemlje do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 13 stepeni.

U Sarajevu oblačno sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 5 stepeni, a najviša dnevna oko 11 stepeni.

Narednih dana kiša i snijeg

U srijedu, pretežno oblačno vrijeme sa kišom, na vrhovima planinama će padati snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine i jugozapadne Bosne. Vjetar umjeren i jak južnog smjera. Prije podne se očekuju i olujni udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 stepeni, na jugu do 13 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 7 i 14 stepeni.

U četvrtak oblačno vrijeme sa kišom, na planinama će padati snijeg. Prije podne snijeg je moguć u nizinama na području Krajine. Jakih udara juga može biti još u jutarnjim satima na području Hercegovine, centralne i istočne Bosne. Do sredine se očekuje slabljenje vjetra. Temperatura zraka većinom između 2 i 7 stepeni, na jugu zemlje od 8 do 12 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Uz nepovoljne biometeorološke prilike većina stanovništva će biti slabijeg raspoloženja, tegobe kod osjetljivih osoba će se pojačati. Opšta slika će biti lošija u Hercegovini i Krajini, do kraja dana će se pogoršati u cijeloj zemlji. Moguće su reakcije na promjenu vremena u vidu reumatskih bolova, nervoze, dekoncentracije, u noći problemi sa snom. Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima, a učesnicima u saobraćaju sugerišemo oprezniju vožnju.

FHMZ

Slični članci

Back to top button