BiHSport

Hadžibegić: Novi igrači? Napravili smo prvi potez, sada je sve do njih!

Selektor Zmajeva Faruk Hadžibegić (65) je prije nekoliko dana u Portugalu u društvu direktora reprezentacije Zvjezdana Misimovića (40) skautirao prvog našeg rivala u kvalifikacijama za EURO – Island.

Island je poražen od Švedske sa 1:2, a Hadžibegić je za Raport otkrio šta je vidio u spomenutom duelu.

“Agresivnost i trka koju su prikazali zaslužuju pažnju. U dvije utakmice imali su tri penala. To govori koliko trče, koliko žele da napadaju.

Promijenili su veliki broj igrača. Bilo je i “stranaca” i “domaćih”, kad govorim o klubovima za koje nastupaju”, kaže selektor i dodaje:

“Vidio sam i nešto što me je zaista iznenadilo. Na kraju utakmice protiv Švedske koju su izgubili sa 1:2 vidio sam kod njih totalno razočarenje. Kao da je smak svijeta.

To je moje subjektivno mišljenje, da su oni toliko našpanovani da ne mogu izgubiti ni prijateljsku utakmicu.

A možda je razlog i rivalstvo sa skandinavskim selekcijama. Što se tiče rezultata, vodili su sa 1:0. Potom im je poništen gol. Da su poveli sa 2:0, sumnjam da bi Šveđani došli do pobjede.”

Hadžibegić ističe i da će u narednom periodu obići najiskusnije Zmajeve.

“Bit će tu i Miralem Pjanić, Edin Džeko, Rade Krunić, Sead Kolašinac, Ibrahim Šehić… Ne znam ko će biti prvi na rasporedu ni posljednji. Mi ćemo se prilagođavati obavezama igrača. To će diktirati moj raspored.

Želim da sakupimo sve najbolje što se može sakupiti. Da se svi ugradimo, a tu mislim i na igrače i navijače i medije, u ovaj projekt i da odemo na Euro.”

U njegove planove ucrtana je i grupa mlađih nogometaša bh. porijekla, poput novog prvotimca italijanske Rome Benjamina Tahirovića, koji do sada nisu igrali za BiH.

“Naš savez je napravio prvi korak, sad je na njima da povuku posljednji, hoće li ili neće. Većina ima i pasoše drugih država.

Neki moraju izdržati i pritiske drugih federacija. Neki od njih će možda biti pozvani”, objašnjava selektor za Raport i dodaje da je teško očekivati da odjednom “pozove njih 8-9 na pripreme.

Slični članci

Back to top button