SportSvijetVijesti

FIFA nominovala kandidate za igrača godine

FIFA je odabrala kandidate za najboljeg igrača godine, ali u jednom nešto neobičnijem izboru nego do sada. Naime, ovog puta će se računati igra, rezultati i uspjesi u nešto dužem periodu, odnosno od početka sezone 2021./22 pa do kraja 2022. godine, gdje je naravno uključeno Svjetsko prvenstvo u Katru.

Kandidata je 14, a glasat će četiri različite grupe, gdje će svaka donijeti 25 posto ukupnih bodova. To su predstavnici medija, navijači, selektori reprezentacija, kao i kapiteni svih reprezentacija pod okriljem FIFA-e.

Jedan klub dao je četvoricu trojicu kandidata. To je PSG, odakle dolazi Lionel Messi, a jasno je da će sve osim njegove pobjede biti iznenađenje, naravno na račun trijumfa za Svjetskom prvenstvu. Iz istog kluba još dolaze Neymar i Killian Mbappe te Achraf Hakimi.

Trojicu je dao Real Madrid. To su osvajač Zlatne lopte Karim Benzema, zatim strijelac jedinog pogotka u finalu Lige prvaka, Vinicius Junior te najstariji igrač među nominiranima, hrvatski kapiten Luka Modrić.

Trenutno nije navedeno kad će glasovanje biti odrađeno, odnosno kad će FIFA na svojoj svećanoj gala večeri objaviti pobjednika.

Kandidati za najboljeg igrača 2022. godine

Julian Alvarez
Jude Bellingham
Karim Benzema
Kevin De Bruyne
Erling Haaland
Achraf Hakimi
Robert Lewanadowski
Sadio Mane
Kylian Mbappe
Lionel Messi
Luka Modric
Neymar
Mohamed Salah
Vinicius Junior

Slični članci

Back to top button