BiHDruštvoHercegovinaPolitika

OČEKIVANJA SU VELIKA Konstituirajuća sjednica Doma naroda 17. januara, šta će biti sa budžetom FBiH, povećanjem penzija?

Sve oči uprte su u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine iz više razloga. Nakon što je Vlada Federacije BiH 29. decembra uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu, sada je na Parlamentu FBiH da budžet razmotri i u konačnici donese.

Tu je problem jer još nije konstituisan Dom naroda FBiH čija je riječ završna kod donošenja budžeta, a iz toga doma kreće input za formiranje nove federalne vlasti.

Kako nam je rekao Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, na današnjim konsultacijama je dogovoreno da se konstituirajuća sjednica održi 17. januara.

Bit će amandmana

S druge strane, od usvajana budžeta zavisi hoće li penzioneri sa januarskim penzijama dobiti povećanje od 11,1 posto.

– Budžet smo ove godine dobili 30. decembra 2022. godine, kasnije no ikad. Istovremeno postupak formiranja radnih tijela ide očigledno sporom dinamikom tako da tek na nastavku konstituirajuće sjednice zakazane za sutra, će doći i do finalizacije i usvajanja odluke o formiranju radnih tijela potrebnih i za razmatranje budžeta prije rasprave u o budžetu u Parlamentu FBiH.

Očekujem naravno odgovorno ponašanje u nastavku procesa usvajanja budžeta od svih koji učestvuju u procesu donošenja budžeta. To znači od Vlade FBiH da prihvati amandmane za kojim će biti potrebe. Sudeći po onome što sam i sama utvrdila kroz razmatranje Prijedloga budžeta, kao što je budžet za poljoprivredu koji od davno utvrđenih potrebnih 200 miliona KM iznosi 160 miliona KM u ovom prijedlogu budžeta ili recimo 250.000 KM za provođenje Zakona o zaštiti nasilja u porodici, što držimo potpuno nedopustivim.

Od zastupnika se očekuje svakako da kroz razmatranje budžeta učine ono što je moguće u interesu građana imajući u vidu prvo, u ovako teškom vremenu, interes najosjetljivih kategorija stanovništva. To su svakako penzioneri, porodice sa djecom koje žive na ivici egzistencije, žrtve nasilja kao i svi oni koji trebaju liječenje u sistemu zdravstvene zaštite koji treba ozbiljne reforme – kazala nam je Alma Kratina (DF) zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Šta traže penzioneri

Dodaje kako se rukovodstvo Zastupničkog doma, sem procesa formiranja radnih tijela, nije se zvanično očitovalo o bilo čemu u vezi sa budžetom.

– S obzirom na važnost ovog pitanja očekujem da ćemo već sutra na nastavku konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma imati informaciju o terminu razmatranja i usvajanja budžeta u Zastupničkom domu. Ono što ovaj put dodatno usložnjava situaciju je pitanje konstituisanja Doma naroda FBiH na kojem je potrebno provesti postupak razmatranja i konačnog usvajanja budžeta – ukazuje Kratina.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem predsjednikom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona koji nam je odmah na početku naglasio kako su penzioneri tražili povećanje penzija za 11 posto za 2022. godinu, a ne kako je kasnije dogovoreno na sastanku u Vladi FBiH povećanje 11,1 posto koje se pripisuje “redovnom” usklađivanju penzija u ovoj godini.

– Nije dobro to što je naša delegacija penzionera dogovorila sa predstavnicima Federalne vlade. Mi smo tražili povećanje penzija za 11 posto u 2022. godini zbog inflacije, abnormalnog rasta cijena hrane, a nas u ovoj godini krajem marta očekuje 15 posto povećanje.

“Trebalo bi da podnesu ostavke”

Ovim što su uradili kao dogovoreno je 11,1 posto i dat će nam u aprilu još tri i po posto i to je tih kao 15 posto u ovoj godini. Mi samo možemo kriviti našu delegaciju. Čekamo sjednicu Upravnog odbora, trebali bi da podnesu ostavku uključujući i Redžu Mehića, ako su imalo moralni – govori nam Trakić i dodaje:

– Eto da vidimo hoće li biti povećanje ili umanjenje penzija. Ako se budžet ne usvoji, imat ćemo januarske penzije bez povećanja od 11,1 posto a to je umanjenje. Mi čekamo 6. februar, ništa unaprijed a još nije konstituisan Dom naroda FBiH.

Faktor

Slični članci

Back to top button