DruštvoHercegovinaJablanicaKonjic

MEDŽLIS MOSTAR Svečano otvoren petodnevni Kamp za mlade

Peti kamp Mreže mladih Mostarskog muftijstva svečano je otvoren sinoć u Karađoz-begovoj medresi. Kamp je otvorio mr. Ilham ef. Puce rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje.

„Ovo je jedan od značajnijih projekata koje organiziramo svake godine za mlade na području našeg mufijstva. Ovo je prilika da dodatno uče o kulturi , vjeri, tradiciji i svom identitetu. Kroz različite sadržaje i programe potaknuti da budu aktivni članovi društva, džemata i da daju puni doprinos u radu Islamske zajednice“, kazao je ef. Puce.

Kamp, na kojem učestvuje 40 mladića i djevojaka iz Mostara, Prozora, Konjica, Jablanice, Ljubuškog, Stoca, Čapljine , Livna i Glamoča, će trajati do 9. januara, kada je predviđeno uručivanje diploma o učešću. U programu je planirano niz edukativnih radionica, predavanja, sportsko-rekreativnih sadržaja i ekskurzija. Radionice o timskom radu, liderstvu, poimanju islama kod mladih, odrastanju mladih, poimanju Kur’anskih poruka u aktuelnom vremenu održat će Valdet Peštalić, Elvedina Kazazić, Nedim Hondo. Učesnici će se družiti i sa članovima hora Medžlisa IZ-e Mostar, članovim produkcije Hudhud, prisustvovati premijeri filma „Amanet“, a planirane su posjete Stocu, Počitelju, Blagaju, Blejašnici i Sarajevu.

Uspješan rad kampa u ime Medžlisa IZ-e Mostar učesnicima je poželio pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina i pri tome podsjetio ih na važnost učenja i njegovanja plemenitih osobina u doba mladosti što je bila odlika svih poslanika. Akcentirao je takvu jednu pripovijest o Ibrahimu a.s. i protumačio kur’anske ajete koji govore o nagradama koje su obećane vjernicima. „Ako ne znamo na početku svoj cilj, onda nam djela mogu biti pogrešna. Naša ulema je govorila da s eahlak i ponašanje ne može iizgraditi u četiri zida. Njih izgrađujemo u našem društvu i našem vremenu“, kazao je ef-. Ovčina. Obraćanje je završio stihovima Safvet bega Bašagića koji govore o posljedicama propuštenih prilika za učenje s kojima se čovjek suoči u svojoj starosti.

Medžlis Mostar

Slični članci

Back to top button